Ce este un război hibrid? Conflictul hibrid reprezintă o interacțiune dinamică între elemente de tip hard power (consolidarea forțelor militare, dispunerea de forțe și capabilități militare în zone de conflict, finanțarea unor mișcări separatiste, activități de destabilizare și subminare a securității unui stat sau regiuni) și elemente de tip soft power (menținerea unei dependențe economice sau energetice, sancțiuni economice aplicate, campanii de propagandă, dezinformare, influențare și atacuri cibernetice), notează intelligence.sri.ro.

război hibrid

Ce presupune un război hibrid?

[Sursa foto: Laboratormedia.wordpress.com]

Ce este un război hibrid?

NATO a clarificat noțiunea de „război hibrid” ca fiind o arie extinsă de acțiuni ostile, unde forța militară reprezintă foarte puțin, punându-se accentul pe executarea în concertare, fiind parte a unei strategii flexibile, cu obiective de durată pe termen lung.

Citeste si: Polonia este țara care a primit cei mai mulți refugiati. Ce alte țări aleg cei care fug din calea războiului din Ucraina

Printre carcteristicile unui război hibrid se remarcă: 

  • sunt exploatate vulnerabilitățile naționale ale unui stat, în plan politic, militar, social, economic, informațional și din punct de vedere al infrastructurii
  • poate fi început atât de state cât și de formațiuni non-statale
  • în cadrul unui „război hibrid” pot fi utilizate mijloace de crimă organizată precum corupție, șantaj, dar și acțiuni teroriste precum asasinate, crime și alte fapte săvârșite cu scopul de a tulbura grav ordinea și liniștea publică.
  • utilizează atacurile care sunt mai puțin vizibile pentru a nu fi detectate cu ușurință, bazându-se pe tehnologia digitală de furnizare a informațiilor.

Exemple de războaie hibride care au avut loc

Chiar dacă conceptul de război hibrid exista deja, noile tehnologii și tactici au contribuit la dezvoltarea metodelor de acțiune în cadrul conflictelor.

De exemplu, Rusia s-a implicat acum câțiva ani în problemele interne ale Ucrainei.

Au existat momente în care a pus presiune asupra liderilor din politica ucraineană, au dezinformat. O mare parte dintre aceste măsuri au condus spre ocuparea Peninsulei Crimeea din 2014.

Citeste si: Fabrica de avioane Antonov, de lângă Kiev, vizată de bombardamente ale armatei ruse

Rusia nu este singura țară care a lansat un război hibrid. China acționează asemănător în Marea Chinei de Sud, iar Iranul investește sume importante în atacuri cibernetice.

Rusia și războiul hibrid

În urmă cu câțiva ani, Rusia s-a implicat în problemele interne ale Ucrainei, existând chiar atacuri cibernetice. De exeplu, în anul 2010, un malware care purta numele de Snake  a afectat mai multe sisteme informatice și guvernamentale, fiind un intsrument de spionaj care a ajutat la accesul unor persoane din exterior la problemele Kievului.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Citeste si: Atacul asupra maternității din Mariupol: Femeia însărcinată rănită în bombardament a murit. Nici copilul nu a putut fi salvat

Rusia a acționat folosind gazoducte ca și instrumente de presiune asupra liderilor politici din Ucraina.

A oferit separatiștilor rebeli din zona de est a Ucrainei o gamă largă de armament greu, utilizând și metode de dezinformare, o altă componentă a războiului hibrid. Toate acestea, au condus în anul 2014, spre ocuparea Peninsulei Crimeea. 

China și Iran în războiul hibrid

La rândul ei, China a ales să utilizeze aceeași tactică ca Rusia în Marea Chinei de Sud. În Orientul Mijlociu, Iranul a acordat sume mari de bani pentru a dezvolta capacitatea de atac cibernetic. Totodată, dispune de resurse energetice, iar mass-media este controlată cu atenție.

Modul în care Armata Republicană Irlandeză, Hezbollah, Al-Qaida și Statul Islamic și-au coordonat operațiunile arată elemente ale unui război hibrid.

război hibrid

Țări implicate în războaie hibride

[Sursa foto: Convorbiri.ro]

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a declarat că în România se petrece un război hibrid

Zvonurile referitoare la creșterea prețurilor la carburanți l-au determinat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, să declare că România nu are probleme în ceea ce privește stocurile de petrol sau cu cele de carburanți.

Cozile interminabile de săptămâna trecută, din benzinării l-au făcut pe Virgil Popescu să declare că România este inclusă într-un război hibrid: „face parte dintr-un război hibrid care se petrece pe teritoriul României” care are legătură cu situația din Ucraina. 

Citeste si: Volodimir Zelenski: „E doar o chestiune de timp până când rachetele Rusiei vor cădea pe teritoriul NATO”

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

„România nu are absolut nicio problemă cu stocurile de petrol, nu are absolut nicio problemă cu stocurile de carburanţi, există resurse, românii nu au de ce să se teamă că vom ajunge să nu existe benzină şi motorină în staţiile de distribuţie”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Eu, personal, cred că ce s-a întâmplat în cursul zilei de ieri face parte dintr-un război hibrid care se petrece pe teritoriul României. Încă o dată, nu avem absolut nicio problemă cu stocurile de petrol, cu stocurile de benzină şi motorină ”, a declarat Virgil Popescu, joi seară, după şedinţa de Guvern. 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si