Ce este un război hibrid, termen folosit de Virgil Popescu, Ministrul Energiei, într-o declarație despre creșterea prețurilor la carburanți
Ce este un război hibrid. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susținea recent că temerile privind creșterea prețurilor la benzină și motorină, pot face parte dintr-un război hibrid care are strânsă legătură cu conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Ce este un război hibrid? Conflictul hibrid reprezintă o interacțiune dinamică între elemente de tip hard power (consolidarea forțelor militare, dispunerea de forțe și capabilități militare în zone de conflict, finanțarea unor mișcări separatiste, activități de destabilizare și subminare a securității unui stat sau regiuni) și elemente de tip soft power (menținerea unei dependențe economice sau energetice, sancțiuni economice aplicate, campanii de propagandă, dezinformare, influențare și atacuri cibernetice), notează intelligence.sri.ro.
Ce este un război hibrid?
NATO a clarificat noțiunea de „război hibrid” ca fiind o arie extinsă de acțiuni ostile, unde forța militară reprezintă foarte puțin, punându-se accentul pe executarea în concertare, fiind parte a unei strategii flexibile, cu obiective de durată pe termen lung.
Printre carcteristicile unui război hibrid se remarcă:
sunt exploatate vulnerabilitățile naționale ale unui stat, în plan politic, militar, social, economic, informațional și din punct de vedere al infrastructurii
poate fi început atât de state cât și de formațiuni non-statale
în cadrul unui „război hibrid” pot fi utilizate mijloace de crimă organizată precum corupție, șantaj, dar și acțiuni teroriste precum asasinate, crime și alte fapte săvârșite cu scopul de a tulbura grav ordinea și liniștea publică.
utilizează atacurile care sunt mai puțin vizibile pentru a nu fi detectate cu ușurință, bazându-se pe tehnologia digitală de furnizare a informațiilor.
Exemple de războaie hibride care au avut loc
Chiar dacă conceptul de război hibrid exista deja, noile tehnologii și tactici au contribuit la dezvoltarea metodelor de acțiune în cadrul conflictelor.
De exemplu, Rusia s-a implicat acum câțiva ani în problemele interne ale Ucrainei.
Au existat momente în care a pus presiune asupra liderilor din politica ucraineană, au dezinformat. O mare parte dintre aceste măsuri au condus spre ocuparea Peninsulei Crimeea din 2014.
Rusia nu este singura țară care a lansat un război hibrid. China acționează asemănător în Marea Chinei de Sud, iar Iranul investește sume importante în atacuri cibernetice.
Rusia și războiul hibrid
În urmă cu câțiva ani, Rusia s-a implicat în problemele interne ale Ucrainei, existând chiar atacuri cibernetice. De exeplu, în anul 2010, un malware care purta numele de Snake a afectat mai multe sisteme informatice și guvernamentale, fiind un intsrument de spionaj care a ajutat la accesul unor persoane din exterior la problemele Kievului.
Rusia a acționat folosind gazoducte ca și instrumente de presiune asupra liderilor politici din Ucraina.
A oferit separatiștilor rebeli din zona de est a Ucrainei o gamă largă de armament greu, utilizând și metode de dezinformare, o altă componentă a războiului hibrid. Toate acestea, au condus în anul 2014, spre ocuparea Peninsulei Crimeea.
China și Iran în războiul hibrid
La rândul ei, China a ales să utilizeze aceeași tactică ca Rusia în Marea Chinei de Sud. În Orientul Mijlociu, Iranul a acordat sume mari de bani pentru a dezvolta capacitatea de atac cibernetic.
Totodată, dispune de resurse energetice, iar mass-media este controlată cu atenție.
Modul în care Armata Republicană Irlandeză, Hezbollah, Al-Qaida și Statul Islamic și-au coordonat operațiunile arată elemente ale unui război hibrid.
Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a declarat că în România se petrece un război hibrid
Zvonurile referitoare la creșterea prețurilor la carburanți l-au determinat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, să declare că România nu are probleme în ceea ce privește stocurile de petrol sau cu cele de carburanți.
Cozile interminabile de săptămâna trecută, din benzinării l-au făcut pe Virgil Popescu să declare că România este inclusă într-un război hibrid: „face parte dintr-un război hibrid care se petrece pe teritoriul României” care are legătură cu situația din Ucraina.
„România nu are absolut nicio problemă cu stocurile de petrol, nu are absolut nicio problemă cu stocurile de carburanţi, există resurse, românii nu au de ce să se teamă că vom ajunge să nu existe benzină şi motorină în staţiile de distribuţie”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.
„Eu, personal, cred că ce s-a întâmplat în cursul zilei de ieri face parte dintr-un război hibrid care se petrece pe teritoriul României. Încă o dată, nu avem absolut nicio problemă cu stocurile de petrol, cu stocurile de benzină şi motorină ”, a declarat Virgil Popescu, joi seară, după şedinţa de Guvern.