Ce fac concret autoritățile pentru combaterea epidemiei de coronavirus! Video&Foto
Epidemia de coronavirus a reușit să facă un lucru cu care lumea nu prea este obișnuită: să vadă că, încet, încet, într-o campanie națională se implică și autoritățile locale, la modul concret.
În București, sectoarele 4, 5 și 1 au început, deja, să spele străzile, acțiunile edililor fiind deja o obișnuință pe străzi. Echipamente, mașini mari și mici, pline de dezinfectant, oameni îmbrăcați în combinezoanele speciale și un puternic miros de clor se pot vedea și simți în anumite zone ale Bucureștiului.
De altfel, Primaria sectoruli 4 a anunțat că are, deja, o unitate specială, formată din 350 de oameni, pentru ca aceștia să lucreze non-stop pentru spălarea și dezinfectarea zonelor publice, iar Primarăa Secorului 5 a anunțat că va împărți fructe prospete pentru ca imunitatea oamenilor să fie întărită.
Sectorul 2 din București, chiar dacă nu a trecut încă la igienizarea și dezinfectarea străzilor, a avut grijă să închidă toate parcurile pentru ca momentele de sâmbătă, 21 martie, să nu se mai repete și pe acolo, oamenii adunați la picnicuri reușind să irite o țară întreagă.
Nici lângă București ”nu se șomează”, în comuna Jilava, Primăria punând la punct un program de igienizare și dezinfectare a tuturor străzilor, trotuarelor și aleilor dintre blocuri, utilizând o soluție biocidă pe bază de clor.
Timișoara, orașul care se laudă cu cele mai multe cazuri de vindecare de coronavirus, are și ea o abordare, prin primărie, când vine vorba de combaterea epidemiei.
Una fa fel ca și restul primăriilor, prin dezinfectare și împărțirea de măști și mănuși de protecție, dar și una mai ”specială”, anunțată de primarul Nicolae Robu. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că ştampilarea vizibilă, cu tuş, a mâinii celor care trebuie să stea în carantină sau în izolare la domiciliu, pe fondul coronavirusului, ar fi o măsură "extrem de utilă" pentru monitorizarea mai eficientă a acestor persoane.
„ Eu cred că în monitorizarea celor ce au de stat în izolare sau carantină ar fi extrem de utilă ştampilarea vizibilă a mâinii, cu tuş care să nu poată fi îndepărtat 14 zile.
Dacă oameni educaţi au putut avea conduita pe care o ştim, la ce să ne aşteptăm de la cei- şi nu aş vrea să se găsească, din nou, cum am mai păţit-o, vreun 'deştept' care să mă considere rasist!-, la ce să ne aşteptăm de la analfabeţi sau semianalfabeţi- v-aţi îngrozi dacă aţi vedea formularele completate de unii, la frontieră-, de la cei care ştim că pe unde au fost s-au ocupat cu cerşitul şi furtul- şi am greşi amarnic dacă am considera că printre cei întorşi nu există şi unii care asta au făcut-,
de la cei capabili să meargă la chefuit, la nunţi etc., când ei au impunere să stea în izolare sau carantină?”, a spus Nicolae Robu pe contul oficial de socializare.
Poliția face anunțuri disperate pentru ca oamenii să stea în case
În cartierul Berceni, echipajele de ordine publică ale Poliției au fost surprinse, printre blocuri, în timp ce se plimbau cu un megafon și anunțau ca oamenii să stea în case, să respecte normele cerute de autorități.
Coronavirus în România! Creștere alarmantă a cazurilor de COVID- 19
Dintre cele 433 de persoane confirmate pozitiv, 64 au fost declarate vindecate și externate (47 la Timișoara, 11 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța și 1 la Iași). Cu toate acestea, autoritățile sunt din ce în ce mai alarmate din cauza numărului mare de îmbolnăviri zilnice în ciuda măsurilor restrictive luate. Mai mult, duminică, pe 22 martie, au apărut și primele două decese ale unor oameni bolnavi și de coronavirus, amândoi oamenii având, în paralel, și boli grave, comorbidități, și se aflau sub tratament.