Close sidebar
Close sidebar

Ce facultate să alegi dacă termini liceul în 2025. Domeniile care se dezvoltă din ce în ce mai mult

Alegerea unei facultăți nu trebuie să devină o corvoadă. Există mai multe domenii care cresc constant. Iată tendințele actuale în carieră.

Antonia Cioanca,

[Sursa foto: Pexels]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Alegerea unei facultăți și a unei profesii pentru viitor este o decizie importantă și poate să devină foarte copleșitoare pentru mulți tineri care termină liceul.

De aceea, elevii care termină liceul în anul 2025 trebuie să știe că existe mai multe facultăți care sunt considerate de viitor și care îi pregătesc pe studenți pentru domenii în plină ascensiune.

Citește și: Procesul de recalculare a pensiilor continuă pentru 170.000 de pensionari! Anunțul făcut de Casa de Pensii

[Sursa foto: Pexels]

Domeniile care cresc constant și care atrag din ce în ce mai mulți tineri

IT-ul și inteligența artificială se află printre domeniile de activitate care se află în continuă creștere și care au un impact semnificativ asupra mai multor sectoare economice.

Profesiile din domeniul dezvoltării de software, securității cibernetice și data science sunt și vor rămâne printre cele mai căutate de pe piața muncii, astfel că sunt și foarte bine plătite.

Citeste si: Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”- wowbiz.ro

Citeste si: Piciorul unui alpinist dispărut acum 100 de ani a fost găsit pe Everest. Povestea misterioasă a unei expediții cu final tragic- antena3.ro

Un alt domeniu în care se caută specialiști, mai ales în țara noastră, este medicina. Atât medicina clasică, cât și biotehnologia și cercetarea medicală se află în deficit de angajați, pentru că cei mai mulți tineri care termină o astfel de facultate aleg să plece peste hotare, unde sunt salarii mai mari.

Alte domenii importante rămân și ingineria și științele economice. Recent însă, extrem de căutat a devenit și domeniul științelor mediului și sustenabilității, cu rol cheie pentru viitor în contextul schimbărilor climatice care sunt prezente pe tot globul. Astfel, absolvenții de studii în ecologie, managementul resurselor naturale, sustenabilitate și energii regenerabile vor juca un rol cheie.

Considerate de viitor în anul 2025 sunt și facultățile de Design și Arhitectură, Psihologie, Resurse Umane sau Relații Internaționale și Studii Europene.

Surse:

mckinsey.com

weforum.org

deloitte.com

Citește și: Premiul Nobel 2024 pentru medicină, câștigat de doi biologi americani. Ce descoperire au făcut Victor Ambros și Gary Ruvkun

[Sursa foto: Pexels]

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI