Ecaterina Teodoroiu, pe numele de la naștere Cătălina Vasile Toderoiu, s-a născut la data de 15 ianuarie 1894, în Vădeni și s-a stins din viață la data de 3 septembrie 1917, lângă Panciu.

Cine a fost „Eroina de la Jiu”?

Ecaterina Teodoroiu fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Ea provenea dintr-o familie modestă din Oltenia. Ecaterina Teodoroiu a plecat la București pentru a deveni învățătoare, iar acolo a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țară. Iar după intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea natală. Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți.

Ecaterina a fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

Totodată, ea a fost celebrată ca eroină națională după terminarea războiului, imaginea ei a fost la început marginalizată și apoi distorsionată de regimul comunist.

Ce fapte eroice îi sunt atribuite Ecaterinei Teodoroiu. Au trecut 128 de ani de la nașterea „Eroinei de la Jiu”

Ce fapte eroice îi sunt atribuite Ecaterinei Teodoroiu. Au trecut 128 de ani de la nașterea „Eroinei de la Jiu”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Prima bancnotă din România, pe care este imprimat chipul unei femei, intră în circulaţie de la 1 decembrie

Ce fapte eroice a înfaptuit Ecaterina Teodoroiu?

În timpul Primului Război Mondial, Ecaterina s-a transferat la Târgu Jiu, la cohorta „Domnul Tudor”. După intrarea țării sale în război, a activat ca asistentă medicală pe front, urmând Regimentul 18, în care lupta fratele ei, Nicolae, chiar în zonele natale din Gorj. Astfel, după moartea lui Nicolae, căzut pe front, din dorința de a-și răzbuna familia, Ecaterina a vrut să lupte activ și a cerut permisiunea comandantului Diviziei 2 să fie transferată într-o unitate de combatanți.

Astfel, la data de 10 octombrie 1916 a avut loc prima bătălie de la Jiu. Armata I Română, comandată de generalul Ion Dragalina, a respins o puternică ofensivă inamică, iar soldatul Ecaterina Teodoroiu a fost în primele linii. A fost luată prizonieră, dusă fiind la Cărbunești.  De acolo, a evadat folosind un revolver ascuns pentru a-l împușca pe soldatul ce îi păzea pe ea și pe comandantul plutonului ei, fiind rănită ușor la picior în timp ce fugea.  După ce a revenit la unitatea sa, a continuat luptele în zona orașului Filiași și a fost din nou rănită, de această dată mai grav, suferind fracturi ale tibiei și femurului stângi. Pe când ea se afla în spital, armata română s-a retras în Moldova, și ea a fost mutată pe rând în spitalele din Craiova, București și în cele din urmă, la Iași.

Totodată, pentru aceste fapte de arme, Ecaterina Teodoroiu a fost decorată în martie 1917 mai întâi de organizația de cercetași cu „Virtutea cercetășească” de aur, iar apoi prin decret regal cu „Virtutea militară” clasa a II-a. 

Citeste si: Moment istoric în România: Prima femeie pe o bancnotă, după o campanie revoluționară

Tot atunci, a fost vizitată personal de regina Maria care i-a conferit decorația și a înaintat-o în gradul de sublocotenent. Întâlnirile sale cu familia regală au fost puternic mediatizate.

Ecaterina a revenit pe front în vara lui 1917. La 20 august, Regimentul 43/59 Infanterie din care făcea parte ocupa pozițiile în tranșeele de pe Dealul Secului în zona localității Muncelu. În seara zilei de 22 august, în cursul unui atac declanșat de Regimentul 40 Rezervă german și respins de trupele române, Ecaterina Teodoroiu cade eroic, împușcată în cap  sau în piept  (conform altei versiuni), în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Astfel, după terminarea războiului, Ecaterina Teodoroiu a devenit o eroină a României Mari. Inițial înmormântată în comuna Fitionești din județul Putna, osemintele sale au fost strămutate în iunie 1921 la Târgu Jiu într-un mausoleu din centrul orașului.

Totodată, de la 1 decembrie 2021, de Ziua Națională a României a intrat în circulație prima bancnotă de 20 de lei cu chipu imprimat al Ecaterinei Teodoroiu, datorită faptelor sale eroice. Astfel, propunerea de a o afișa pe Ecaterina Teodoroiu pe o bancnotă a venit din partea Janinei Nectara către guvernatorul BNR, într-o scrisoare deschisă, alături de o petiție semnată de zeci de mii de susținători. 

Citeste si: Femeile din armata nord-coreeană sunt supuse unor chinuri groaznice. Ce a declarat un fost soldat


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si