UPDATE. Politologul Cosmin Popa este de părere că victoria lui Donald Trump ar putea fi favorabilă României, în contextul în care în primul său mandat Trump a încurajat ţările din Europa de Est să joace un rol mai important în politica europeană.  

„Nu ne putem lua decât după primul mandat al lui Donald Trump. Care a fost un mandat, hai să spunem, centrat pe ideea noii Europe, privită mai degrabă în raport aşa, antitetic, cu vechea Europa Occidentală care nu voia să investească în apărare.

Deci, din punctul ăsta de vedere, primul mandat al lui Trump a fost o încurajare a ţărilor din Europa de Est, a fostelor state comuniste, să joace un rol mai important în politica europeană”, a explicat Cosmin Popa.

Donald Trump a anunțat că va opri războiul dintre Rusia și Ucraina din primele zile după instalarea la Casa Albă, însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a îndoit că acest lucru este posibil fără a face concesii inacceptabile lui Vladimir Putin.

Potrivit analistului Cosmin Popa, implicarea Coreei de Nord în Ucraina îi va schimba atitudinea faţă de războiul Rusiei de acolo, pentru că "e o chestiune care implică în mod direct şi China”. 

"Cert este că implicarea Coreei de Nord în Ucraina va schimba, cu siguranţă, atitudinea lui Trump, faţă de războiul Rusiei de acolo. Asta este limpede. Va schimba radical lucrurile, pentru că este o chestiune care implică în mod direct şi China, dar asta vom vedea”, a

explicat Popa.

Surse apropiate candidatului republican au dezvăluit recent că Donald Trump are un nou plan pentru a pune capăt războiului rusesc din Ucraina și intenționează să „înghețe conflictul”, dacă va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, potrivit Kyiv Independent.  

Unele rapoarte și declarații din cercul restrâns al fostului președinte american indică faptul că acest lucru ar putea implica presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda teritorii sau pentru a renunța la aspirațiile sale la NATO.

Candidatul republican la vicepreședinție, J.D. Vance, a conturat ideea înghețării războiului prin crearea de regiuni autonome pe ambele părți ale zonei demilitarizate și lăsarea Ucrainei în afara NATO

"Dacă vrei să vorbești cu Trump, trebuie să vorbești înainte cu partenerul său din Europa, Viktor Orban"

Donald Trump aduce în primul rând imprevizibilitate cu privire la viitorul susținerii NATO pentru Estul Europei.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

"Există un sentiment de imprevizibilitate pe care îl aduce un eventual nou mandat al lui Trump. Există multă nervozitate în cancelariile europene. În Polonia, spre exemplu s-a făcut un sondaj și 40% din populație resimte imprevizibilitatea prezenței lui Trump la Casa Albă", spune Iulian Fota, fost consilier prezidențial și secretar de stat pentru afaceri strategice.

Potrivit acestuia, un alt impact al venirii lui Trump la conducerea SUA ar putea fi impunerea lui Viktor Orban, liderul conservator de la Budapesta, ca partener principal de discuție cu SUA.

"S-ar putea ajunge la situația în care dacă vrei să vorbești cu Trump trebuie să vorbești înainte cu Viktor Orban", a

spus expertul în politică externă la un post TV.

Printre lucrurile la care ne putem aștepta în cazul în care Donald Trump câștigă Casa Albă este o "înțelegere” cu Putin, dar și intrarea într-un conflict armat cu Iranului, scrie presa americană.

Statele Unite ar putea spori incertitudinea globală și ar putea poate oferi rivalilor majori din politica externă victorii diplomatice, consideră analiștii americani.

Vești proaste pentru Ucraina în războiul cu agresorul Rusia

Ucraina ar putea avea cele mai multe motive de îngrijorare dacă Donald Trump se instalează la Casa Albă.

Fostul președinte republican nu a arătat niciodată prea multă înclinație să susțină Ucraina. Nici restul Partidului Republican nu este doritor să continue finanțarea armatei lui Volodimir Zelenski împotriva lui Putin.

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Vicepreședintele lui Donald Trump, Vance a transmis recent unei audiențe de entuziaști republicani în iulie că nu mai este în interesul american „să finanțeze un război fără sfârșit” în estul Europei.

Liderii din Uniunea Europeană se tem și de taxele cu care amenință Trump

Este posibil ca membrii europeni ai NATO să fie la fel de îngrijorați; și chiar dacă, așa cum pare probabil, Trump va pune și mai multă presiune pentru ca europenii să cheltuiască mai mult pentru propria lor securitate.

Nici Uniunea Europeană nu poate fi liniștită de posibila alegere a cuiva care nu doar că amenință că va impune un tarif de 10% pentru toate importurile de peste Atlantic, ci chiar s-a referit odată la UE ca pe un inamic.

Ce pact ar putea face Trump cu Vladimir Putin

Potrivit unuia dintre consilierii de lungă durată ai lui Trump, noul plan ar regândi acordurile eșuate de la Minsk din 2014 și 2015, care nu au fost niciodată puse în aplicare.

Acordurile conțineau un plan care prevedea zone autonome în părțile ocupate de ruși ale regiunilor Donețk și Luhansk. Crimeea ocupată nu a fost menționată în Acordul de la Minsk.

Noul plan va include mecanisme de aplicare și consecințe pentru încălcarea acordului, a spus consilierul. Dar, în opinia sa, trupele europene, nu forțele NATO sau forțele de menținere a păcii ale ONU, vor trebui să mențină ordinea.

„Există două lucruri asupra cărora America va insista. Nu vom avea niciun bărbat sau femeie în mecanismul de aplicare a legii. Noi nu plătim pentru asta. Europa plătește pentru asta”, a adăugat el.

Aliații lui Trump susțin că Ucraina pierde războiul și, prin urmare, insistența pentru o înțelegere este corectă din punct de vedere moral.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si