Ambrozia este planta care produce mari cantități de polen, încă de la începutul lunii iulie. Acest lucru vine în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. 

Impactul ambroziei asupra sănătății

Ce impact are ambrozia asupra sănătății și mediului înconjurător

Ce impact are ambrozia asupra sănătății și mediului înconjurător

Planta înflorește mai mult în august. Concentrația de polen este mai mare, iar persoanele au simtptome mai puternice în această lună. Încă de la sfârșitul lunii iulie pot fi resimțite simptome, însă mulți oameni cred că este o răceală, cel puțin cei care experimentează simptomele prima dată.

Cele mai frecvente simptome sunt nas înfundat, secreții nazale, strănut în salve, conjunctivită alergică, senzație de mâncărime, lăcrimare abundentă.

De asemenea, simptomele în perioada august-septembrie pot fi următoarele: dificultăți în respirație, tuse, senzație de ,,fluierat'' în piept.

Citește și: Când începe sezonul ambroziei. Două sfaturi pentru cei care au alergie la această plantă

E bine de știut că șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic. Din nefericire, se poate ajunge la deces, prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

Cum impactează ambrozia mediul înconjurător

Ce impact are ambrozia asupra sănătății și mediului înconjurător

Ce impact are ambrozia asupra sănătății și mediului înconjurător

Ambrozia impactează sănătatea umană. Polenul de ambrozie este un alergen puternic și poate provoca reacții alergice persoanelor sensibile. Oamenii pot strănuta intens, pot avea mâncărimi de ochi, nas, congestie nazală, dar și dificultăți de respirație.

Simtpomele pot afecta calitatea vieții și productivitatea persoanelor afectate.

De asemenea, biodiversitatea este și ea afectată. Ambrozia este o plantă agresivă și invazivă, care poate suprima creșterea altor plante. Ambrozia se dezvoltă rapidă și produce o cantitate mare de semințe. În consecință, poate ocupa terenuri și poate reduce disponibilitatea resurselor pentru alte plante. În acest fel, se poate duce la scăderea diversității speciilor și la schimbări în structura ecosistemului.  

Ambrozia poate provoca și costuri economice. Combaterea ambroziei implică multe cheltuieli pentru autorități și fermieri. Acțiunea de îndepărtare a acestei plante invazice, poate implica utilizarea de erbicide, muncă manuală sau metode de management. Aceste lucruri presupun costuri considerabile. Impactul asupra sănătății umane poate genera costuri suplimentare, cum ar fi tratamentul și gestionarea bolilor alergice. 

Citește și: Stârpim ambrozia cu amenzi aspre

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si