Ce înseamnă bombele termobarice cu care amenință Rusia? Este vorba de "Bombă Aeriană cu Vid de Putere Crescută"
Ce înseamnă bombele termobarice cu care Rusia amenință Ucraina în cazul epuizării celorlalte arme convenționale din invazia cu care Vladimir Putin a șocat întreaga planetă. Este greu de crezut că Rusia va putea folosi aceste bombe termobarice, devastatoare, în mijlocul Europei civilizate, după ce ele au fost testate în Afganistan sau Siria.
Author: Sorin Negru luni 28 februarie 2022 , 07:26
Ce înseamnă bombele termobarice. Vladimir Putin, tot mai furios pentru că nu a cucerit rapid Kievul și armata ucraineană nu a predat armele, ar putea să treacă la măsuri mai dure, cum ar fi folosirea "bombei bombelor" sau temutele arme termobarice, scrie DailyMail.co.uk.
Ce înseamnă bombele termobarice. Potrivit sursei citate, occidentalii se tem că Vladimir Putin ar putea recurge în ultimă instanță la armele termobarice de mare putere – bomba supranumită de Kremlin „tatăl tuturor bombelor”, după ce americanii au utilizat bombe cu același principiu termobaric în teatre de luptă din Siria sau Afganistan.
Ce înseamnă bombele termobarice
După ce SUA au lansat în 2017 în Afganistan o bombă GBU-43/B, cea mai puternică armă convenţională americană şi supranumită "mama tuturor bombelor", presa rusă a amintit că Moscova are în arsenalul ei 'tatăl
tuturor bombelor', un proiectil care conform ziariştilor ruşi ar fi chiar de patru ori mai puternic decât cel american.
Deşi informaţiile despre bomba rusească sunt confidenţiale, se ştie că este vorba despre o bombă termobarică, cunoscută în Rusia sub numele de 'Bombă Aeriană cu Vid de Putere Crescută' (AVBPM, conform acronimului ei din limba rusă).
Bomba termobarică rusească, supranumită 'tatăl tuturor bombelor' a fost dezvoltată la începutul anilor 2000 şi testată cu succes de armata rusă în anul 2007.
Atunci proiectilul a fost lansat dintr-un bombardier strategic TU-160 şi a ras complet un bloc de locuinţe din poligonul unde s-a efectuat testul, cu o putere distructivă nemaivăzută până atunci la o bombă convenţională (nenucleară).
Cât de puternice sunt bombele termobarice
Armele termobarice conțin aproximativ șapte tone de explozivi puternici, care le-ar face să fie de patru ori mai puternice decât armele similare americane, deoarece folosesc un nou tip de exploziv dezvoltat cu ajutorul nanotehnologiei.
Bomba termobarică rusească (AVBPM) are o capacitate echivalentă cu 44 de tone de TNT, pe care armata nu o avea înainte.
Rușii ar fi echipat bombele cu 7.100 kg de explozibili, cu o putere echivalentă cu 44 tone de TNT, potrivit GlobalSecurity.org.
În aceste condiții, bomba rușilor ar fi de patru ori mai puternică decât bomba GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast a armatei americane (al cărei acronim militar oficial este „MOAB”). Prin urmare, acest dispozitiv rusesc ar fi cea mai puternică armă convențională (non-nucleară) din lume.
Efecte ale armelor termobarice la 2.300 de metri distanță
Bombele tradiționale se bazează pe fragmente de metal propulsate de TNT pentru a distruge. Armele termobarice, prin contrast, eliberează o undă de șoc masivă, spun specialiștii.
Armele termobarice sunt menite pentru a elimina clădiri mari și complexe de peșteri, locuri în care fragmentarea nu funcționează foarte bine, explică Tom Burky, cercetător senior la Battelle, un contractor de apărare din Ohio.
Exploziile termobarice pot ajunge în toate colțurile și pe coridoare. Arma vaporizează practic corpurile în cadrul unui asalt amfibie masiv și efectul asupra oamenilor este de a le zdrobi organele interne.
Efectele armelor termobarice: La 90 de metri de epicentru- distrugerea completă chiar și a celor mai întărite structuri. La 200 de metri de epicentru- distrugerea completă a structurilor nefortificate și distrugerea aproape completă a structurilor din beton. La 300 de metri de epicentru- distrugerea aproape completă a structurilor (caselor) nefortificate. Structura armată parțial distrusă. 450 de metri de epicentru- distrugere parțială a unui ansambluri nefortificate. La 1100 de metri de epicentru- unda de șoc sparge sticla. La 2300 de metri de epicentru- unda de șoc poate doborî o persoană.
Vladimir Putin, dispus să piardă 50.000 de soldați în Ucraina
Vladimir Putin este „pregătit să piardă 50.000 de soldați în invazia Ucrainei, potrivit unui document scurs de la Ministerul rus al Sănătății care a dezvăluit că Moscova se pregătește pentru o „urgență medicală”.
Șefii serviciilor de informații au spus că Rusia este pregătită să piardă până la 50.000 de soldați, în timp ce numărul deceselor din Rusia ar putea ajunge deja la aproximativ 3.000, informează Antena 3.
Aceștia se tem că Putin le va ordona șefilor militari să folosească „arme chimice” și să „atace spitalele”, în timp ce luptele continuă în Ucraina, Kievul rămânând în prezent sub control ucrainean.
Un document, semnat de ministrul adjunct al Sănătății Plutnitsky, a cerut firmelor medicale „să fie implicate prompt în activități menite să salveze vieți și să păstreze sănătatea oamenilor din Rusia”.
Companiile medicale ruse au primit ordin să trimită o listă cu detaliile medicilor specialiști către ministerul sănătății, astfel încât personalul civil să poată fi dislocat.
Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a anunțat duminică, 27 februarie, că forțele ruse au pierdut aproximativ 4.300 de soldați. Potrivit The Guardian, exactitatea datelor nu poate fi confirmată în acest moment.
Cel puțin 240 de victime civile, 64 de morți în Ucraina, transmite ONU
Până în acest moment, au fost raportate 240 de victime civile în urma atacului Rusiei în Ucraina. Dintre acestea, 64 de oameni au murit, transmite biroul ONU pentru drepturile omului.
Instituția transmite că numărul este posibil să fie ”considerabil mai mare”. Sute de mii de ucrainieni sunt în prezent fără electricitate și apă, după ce infrastructura a fost deteriorară.
Cel puţin 64 de civili au fost ucişi şi alţi peste 270.000 s-au refugiat, în altă parte în interiorul Ucrainei sau în străinătate, după intrarea trupelor ruse, joi, a anunţat ONU duminică.