Află ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox!! Creștinii ortodocși trebuie adesea să respecte sărbătorile din Calendarul ortodox, însă pe lângă acestea ei trebuie să fie atenți la anumite „notițe” pe care le regăsesc în dreptul zilelor de sărbătoare.

În primul rând, creștinii pot întâlni termeni precum: Post, Dezlegare la pește, Dezlegare la ulei și vin și Dezlegare la pește, ouă, lapte, brânză. Pe lângă aceste însemnări în Calendarul ortodox, creștinii se pot întâlni uneori cu termenul „Harți”.

Iată ce înseamnă când avem „Harți” în Calendarul ortodox și ce semnifică aceste zile.

Ce înseamnă când avem „Harți” în Calendarul ortodox?

Creștinii ortodocși respectă cu sfințenie regulile impuse de fiecare zi de sărbătoare în parte, ceea ce înseamnă că în funcție de notițele regăsite în dreptul sărbătorii ei au sau nu voie să consume anumite alimente.

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Valentin în 2024?

Cel mai des, creștinii se întâlnesc cu zilele de Post, care înseamnă abținerea de la mâncarea și băuturile de origine animală. Totuși, postul nu este doar alimentar, ci și trupesc și sufletesc, mai ales în zilele cu sărbători mari. În aceste zile oamenii trebuie să renunțe la vicii, la gânduri rele, necurate și să își dedice timpul făcând lucuri creștine.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Pe de altă parte, termenul „Harți” este utilizat în Calendarul ortodox pentru a nota zilele în care creștinii au dezlegare sau suspendare totală a postului. Așadar, creștinii au voie să mănânce orice alimente doresc, inclusiv carne, lapte, brânză, ouă, etc.

mancare cu carne gatita

În zilele marcate cu „Harți” în Calendarul ortodox, creștinii au voie să mănânce orice.

[Sursa foto: Freepik]

Zilele cu „Harți” se regăsesc în tot anul bisericesc și sunt întâlnite între Nașterea Domnului și Botezul Domnului, în săptămâna de după Învierea domnului (Săptămâna Luminată), în săptămâna de dupa Pogorârea Duhului Sfânt (Rusalii) și în prima săptămână a Triodului (după Duminica vameșului și a fariseului).

Zilele cu „Harți” au scopul de a-i bucura pe creștini în preajma acestor sărbători ori de a-i întări pe aceștia să se pregătească de următorul post, prelungit. Pilda Vameșului și a fariseului este importantă pentru a înțelege importanța acestor zile. Conform scrierilor biblice, fariseul ținea post și se lăuda oricui îi apărea în cale, în timp ce râdea de vameșul care nu ținea post, însă se ruga și avea o atitudine umilă. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pilda Vameșului și a fariseului este importantă pentru a înțelege importanța acestor zile. Conform scrierilor biblice, fariseul ținea post și se lăuda oricui îi apărea în cale, în timp ce râdea de vameșul care nu ținea post, însă se ruga și avea o atitudine umilă.

calendar ortodox 2024

Află semnificația „Harți” din Calendarul ortodox. Vezi ce zile sunt marcate cu „Harți” în 2024.

[Sursa foto: arhiepiscopiatargovistei.ro]

Citește și: Calendar ortodox februarie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Când sunt zile cu „Harți” în Calendarul ortodox în anul 2024?

Conform Calendarului ortodox, următoarele zile cu „Harți” din anul 2024 sunt:

  • pe data de 28 februarie 2024, când este sărbătorit Sf. Cuvios Vasile Mărturisitorul
  • pe data de 1 martie 2024, când este sărbătorită Sf. Muceniță Evidochia
  • pe data de 8 mai 2024, când este sărbătorit Sf. Apostol și Evanghelist Ioan
  • pe data de 10 mai 2024, când este sărbătorit Izvorul Tămăduirii
  • pe data de 25 decembrie 2024, când este sărbătorit Crăciunul sau Nașterea Domnului
  • pe data de 27 decembrie 2024, când este sărbătorit Sf. Ștefan

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si