Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile
În Calendarul ortodox regăsim uneori anumite zile în dreptul cărora se regăsește termenul „Harți”. Iată ce înseamnă când avem „Harți” în Calendarul ortodox și care este semnificația acestor zile.
Află ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox!! Creștinii ortodocși trebuie adesea să respecte sărbătorile din Calendarul ortodox, însă pe lângă acestea ei trebuie să fie atenți la anumite „notițe” pe care le regăsesc în dreptul zilelor de sărbătoare.
În primul rând, creștinii pot întâlni termeni precum: Post, Dezlegare la pește, Dezlegare la ulei și vin și Dezlegare la pește, ouă, lapte, brânză. Pe lângă aceste însemnări în Calendarul ortodox, creștinii se pot întâlni uneori cu termenul „Harți”.
Iată ce înseamnă când avem „Harți” în Calendarul ortodox și ce semnifică aceste zile.
Ce înseamnă când avem „Harți” în Calendarul ortodox?
Creștinii ortodocși respectă cu sfințenie regulile impuse de fiecare zi de sărbătoare în parte, ceea ce înseamnă că în funcție de notițele regăsite în dreptul sărbătorii ei au sau nu voie să consume anumite alimente.
Cel mai des, creștinii se întâlnesc cu zilele de Post, care înseamnă abținerea de la mâncarea și băuturile de origine animală. Totuși, postul nu este doar alimentar, ci și trupesc și sufletesc, mai ales în zilele cu sărbători mari. În aceste zile oamenii trebuie să renunțe la vicii, la gânduri rele, necurate și să își dedice timpul făcând lucuri creștine.
Pe de altă parte, termenul „Harți” este utilizat în Calendarul ortodox pentru a nota zilele în care creștinii au dezlegare sau suspendare totală a postului. Așadar, creștinii au voie să mănânce orice alimente doresc, inclusiv carne, lapte, brânză, ouă, etc.
Zilele cu „Harți” se regăsesc în tot anul bisericesc și sunt întâlnite între Nașterea Domnului și Botezul Domnului, în săptămâna de după Învierea domnului (Săptămâna Luminată), în săptămâna de dupa Pogorârea Duhului Sfânt (Rusalii) și în prima săptămână a Triodului (după Duminica vameșului și a fariseului).
Zilele cu „Harți” au scopul de a-i bucura pe creștini în preajma acestor sărbători ori de a-i întări pe aceștia să se pregătească de următorul post, prelungit.
Pilda Vameșului și a fariseului este importantă pentru a înțelege importanța acestor zile. Conform scrierilor biblice, fariseul ținea post și se lăuda oricui îi apărea în cale, în timp ce râdea de vameșul care nu ținea post, însă se ruga și avea o atitudine umilă.
Pilda Vameșului și a fariseului este importantă pentru a înțelege importanța acestor zile. Conform scrierilor biblice, fariseul ținea post și se lăuda oricui îi apărea în cale, în timp ce râdea de vameșul care nu ținea post, însă se ruga și avea o atitudine umilă.