Ce înseamnă dacă ai vărsături dese? Diagnosticul rar primit de o tânără care a ajuns să vomite de 30 de ori pe zi: ”Un fenomen neobișnuit”
Problemele de sănătate pot fi multe și de multe ori, unele, sunt extrem de rare, care îi șochează până și pe medici. Ce înseamnă dacă ai vărsături dese?
O tânără de 27 de ani trăiește un calvar, după ce a fost diagnosticată cu o tulburare autoimună rară. Inițial, femeia a aflat că suferă de diabet de tip 1, boală care, din punct de vedere statistic, vine la pachet cu o altă tulburare autoimună.
Astfel, tânăra s-a confruntat o perioadă lungă cu o tulburare autoimună care îi provoacă episoade de vărsături severe. Vomita chiar și de 30 de ori pe zi, eliminând până la șase litri de lichid într-un singur episod.
”Episoadele erau atât de severe încât pacienta vomita de peste 30 de ori pe zi, iar volumul de vărsături putea ajunge până la șase litri”, au scris autorii studiului, în jurnalul Frontiers in Endocrinology, conform csid.ro.
Tânăra a ajuns la spital pentru prima dată în 2016. Atunci avea vărsături o dată pe lună, stare de prea plin, greață și durere abdominală. Fapt ce a făcut ca medicii să îi pună diagnosticul de ”sindromul de vărsături ciclice”, ceea ce înseamnă atacuri bruște de vărsături intercalate cu perioade lungi în care simptomele dispar în totalitate.
De asemenea, în perioada internării în spital, medicii spun că simptomele tinerii se ameliorau, dar nivelul de zahăr din organism îi scădea drastic și așa rămânea zile la rând, în ciuda faptului că urma un tratament cu insulină.
Mai mult decât atât, analizele la care a fost supusă tânăra de 27 de ani au arătat faptul că avea în organism niveluri ”extrem de ridicate” de autoanticorpi GAD.
Aceștia sunt, de fapt, niște molecule care atacă eronat țesuturile proprii ale corpului și se găsesc la pacienții care suferă de diabet de tip 1, cum este și cazul femeii.
De asemenea, specialiștii spun că au mai observat că acei anticorpi păreau să facă insulina pe care și-o injecta femeia să rămână în circulație mai mult timp decât este nevoie.
”Am observat un fenomen neobișnuit de reciclare a insulinei la această pacientă, unde hormonul reintra în fluxul sanguine în loc să fie descompus eficient de celule”, a spus profesorul Aimin Xu de la Laboratorul de Biotehnologie Farmaceutică al Universității din Hong Kong.
”În opinia noastră, sindromul de vărsături ciclice nu este probabil legat de diabet sau de utilizarea insulinei, deoarece sindromul nu este mai comun la persoanele diabetic decât în populația general.
Prin urmare, credem că CVS ar putea fi o tulburare autoimună separate”, a spus dr. Wei Liang.