O comunicare a Bancii Centrale Europene (BCE) in vederea asigurarii pietelor si mediilor economice este asteptata vineri dimineata, informeaza news.ro.

Totodata, presedintii Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, Parlamentului European (PE) Martin Schulz si Consiliului European Donald Tusk se intâlnesc vineri la ora locala 10.30 (11.30, ora României) la Bruxelles pentru a oferi noi perspective proiectului european. Premierul olandez Mark Rutte, a carui tara detine presedintia semestriala a Consiliului UE (al statelor membre UE) este de asemenea invitat.

Tot vineri este prevazuta si prima reuniune post-Brexit a statelor membre UE este, de asemenea in cadrul unui Consiliu la nivel de secretari de stat insarcinati cu Afaceri Europene, care urmeaza sa pregateasca summitul european din 28 si 29 iunie. Inainte de aceasta intâlnire, o reuniune a ministrilor de Externe socialisti este programata vineri dimineata la Luxemburg.

O intâlnire intre ministrii de Externe a celor sase state fondatoare ale UE- Franta, Germania, Olanda, Luxemburg, Belgia si Italia- este avuta in vedere sâmbata, in Germania, potrivit unor surse europene, dar care deocamdata nu a fost confirmata oficial.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Presedintele francez François Hollande a anuntat deja ca va efectua "saptamâna viitoare" o vizita in Germania, fara sa ofere alte precizari. Mai multe surse au anuntat in ultimele saptamâni ca o initiativa a cuplului franco-german este studiata in vederea oferirii unei perspective UE, chiar daca Franta pare mai interesata de acest lucru decât Germania.

O serie de reuniuni politice sunt planificate in Parlamentul European inca de vineri dimineata, intre liderii diverselor grupuri politice.

Ei ar putea sa convina asupra convocarii unei sesiuni plenare extraordinare pentru luni, 27 iunie, sau marti, 28 iunie.

O reuniune a celor 28 de comisari europeni este prevazuta luni la Bruxelles. Ei se vor apleca asupra punerii in practica a Brexitului. Inainte de anuntarea referendumului, juristi din Executivul european au fost invitati sa-si suspende planurile de vacanta in iulie, pentru a se lansa fara intârziere intr-o intensa munca juridica.

Un summit european este prevazut pe 28 si 29 iunie la Bruxelles, ordinar, ca la finalul oricarei presedintii semestriale. Sefii de stat si de guverne din cele 28 de state membre urmeaza sa discute despre criza migratiei, locurile de munca si investitii. Insa calendarul Brexitului, in cazul in care va fi confirmat, va constitui, evident, subiectul central.

Slovacia urmeaza sa preia, de la Olanda, pe 1 iulie, presedintia semestriala a Consilului UE, in a doua parte a lui 2016. Cu aceasta ocazie, comisarii europeni se vor duce la Bratislava la traditionala vizita de la inceputul unei presedintii. Brexitul se va afla cu siguranta pe agenda.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si