Sfantul si Dreptul Iov, mult rabdatorul, pomenit in calendarul crestin ortodox la 6 mai, este personajul principal al Cartii lui Iov, scriere ce face parte din Sfanta Scriptura. Identitatea acestuia a ramas oarecum tainica, tot ce se cunoaste despre Sfantul si Dreptul Iov fiind cuprins in Cartea ce ii poarta numele si care sub forma unei parabole descrie viata si marile incercarile la care a fost supus.

Desi Iov era drept si credincios, Dumnezeu i-a ingaduit ingerului intunericului, lui Satan, sa-l puna la incercare, lasandu-l pe diavol sa abata asupra lui nenorocirea, asa cum se arata in Sfanta Scriptura:

"si Domnul a zis catre Satan: Te-ai uitat la robul Meu Iov, ca nu este nici unul ca el pe pamant fara prihana si drept si temator de Dumnezeu si care sa se fereasca de ce este rau?" (Cartea lui Iov, 1; 8).

Dar Satan a raspuns Domnului si a zis: "Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu? N-ai facut Tu gard in jurul lui si in jurul casei lui si in jurul a tot ce este al lui, in toate partile si ai binecuvantat lucrul mainilor lui si turmele lui au umplut pamantul? Dar ia intinde mana Ta si atinge-Te de tot ce este al lui, sa vedem daca nu Te va blestema in fata!" (Cartea lui Iov, 1; 9, 10, 11).

Atunci Domnul a zis catre Satan: "Iata, tot ce are el este in puterea ta; numai asupra lui sa nu intinzi mana ta" (Cartea lui Iov 1; 12).

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

ii sunt astfel spulberate averile, apoi ii mor fiii si fiicele, in cele din urma este incercat cu o boala cumplita in urma careia este parasit de sotie si certat de prieteni pentru ca nu-si recunostea greselile si faradelegile care, in judecata lor, dezlantuisera mania lui Dumnezeu impotriva lui.

Ajunsese sa stea Dreptul Iov, cel care mai inainte aducea jertfa lui Dumnezeu pentru gandurile rele pe care ar fi putut sa le aiba copiii lui, pe o gramada de gunoi si cu un ciob isi astampara ranile, iar pe Dumnezeu nu l-a hulit.

in cele din urma atata s-a umilit incat spunea catre Domnul sau: "Din spusele unora si altora auzisem despre Tine, dar acum ochiul meu Te-a vazut. Pentru aceea, ma urgisesc eu pe mine insumi si ma pocaiesc in praf si in cenusa". (Cartea lui Iov, 42; 5, 6)

Pentru aceasta rabdare si smerenie Dumnezeu ii ridica toate incercarile si ii daruie toate cate le avusese mai inainte, pentru ca Sfantul si Dreptul Iov, a mai trait dupa aceea inca 140 de ani, si a vazut, asa cum spune Sfanta Scriptura pe fiii sai, si pe fiii fiilor sai, pana la al patrulea neam.

Troparul Sfantului si Dreptului Iov

Bogatia virtutilor lui Iov vazand-o vrajmasul dreptilor, a uneltit a o fura, si rupand turnul trupului, vistieria duhului nu o a furat; caci a aflat intrarmat sufletul celui fara prihana, iar pe mine si golindu-ma m-a robit. Deci mai inainte de sfarsit intampinandu-ma, izbaveste-ma de cel viclean, Mantuitorule, si ma mantuieste.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si