Bugetul 2024- măsuri de austeritate. În forma adoptată de Guvern, bugetul pe 2024 include majorările în două etape ale pensiilor, salariile profesorilor, precum şi "necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar – nu şi la demnitari”, după cum spune premierul Ciolacu.

Citește și: VIDEO- Bugetul pentru 2024, pe masa Guvernului. Cum vor fi alocați banii pentru anul ce urmează?

Sumele orientate către investiţii au fost majorate de la 93 miliarde de lei în 2023 la 124 miliarde de lei în 2024, în special pe seama fondurilor aferente PNRR.

Bugetul 2024 prevede o creştere de 61% a bugetului Ministerului Educaţiei, de la 35 de miliarde de lei la 57 de miliarde de lei în valoare nominală, ceea ce asigură sumele necesare pentru creşterea salariilor personalului didactic şi nedidactic.

Pentru Ministerul Sănătăţii bugetul pentru anul 2024 este mai mare cu 5,7 miliarde de lei, totalizând 18,8 miliarde lei (plus 27%).

Potrivit Finanţelor, domeniile cu cele mai mari creşteri ale alocărilor bugetare sunt Dezvoltarea, cu un plus de 54%, Mediul (plus 46%), Transporturile (44%) şi Digitalizarea (plus 22%).

Bugetul 2024- măsurile de austeritate care vin la pachet cu noile creșteri de salarii și pensii

Nu este doar lapte și miere în bugetul de stat pe 2024. La pachet cu majorările de sume alocate Educației, investițiilor, pensiilor și salariilor de bugetari, sunt incluse și "măsuri de austeritate".

- Munca suplimentară nu se plătește, ci se compensează cu zile libere.
Potrivit OUG care ănsoțește bugetul, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările

în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

- Fără tichete de valoare în 2024 pentru funcționarii publici
În anul 2024, instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă;

- Fără premii în anul 2024. Instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora premii.

- Se suspendă angajările la stat. În anul 2024, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice din: instituţiile şi autorităţile publice și instituţiile publice locale.

- Mai puțini bani pentru "doctorii" din acte. Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul

- Prevederile art. IV din Ordonanta de urgență a Guvernului nr. 90/2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător și în anul 2024.

Marcel Ciolacu: "O să facem un buget noaptea, ca hoții"

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi seară, la începutul şedinţei de Guvern, care a fost amânată timp de peste 9 ore pentru a fi rezolvate toate problemele legate de Legea bugetului, că important este să fie un buget bun.

"Asta este, important e să avem un buget bun anul viitor. O să facem un buget noaptea, ca hoții", a glumit premierul.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

”Adoptăm astăzi Bugetul de Stat pe 2024, unul axat pe investiţii de circa 7% din PIB. Anul viitor, investiţiile vor contribui cu jumătate la creşterea economică, iar creşterea investiţiilor va fi dublă faţă de cea a consumului! Aici este, de fapt, cheia dezvoltării României”, a declarat premierul, care a mulţumit ministrului Finanţelor ”pentru tot efortul depus”.

Ministrul Finanțelor Publice, epuizare la locul de muncă

Ministrul Marcel Boloș ar fi înoptat în Ministerul de Finanțe două zile la rând pentru a finaliza legea Bugetului de stat pe 2024.

Ministrul s-ar fi simțit rău după ce a lucrat intens în ultima perioadă, potrivit Stiri pe surse.

Potrivit sursei citate, Boloș s-a simțit rău după adoptarea bugetului în ședința de guvern de aseară, motiv pentru care nu a mai ieșit la declarații pentru a prezenta textul respectiv.

Marcel Bolos, epuizat de legea bugetului de stat 2024

Marcel Bolos, epuizat de legea bugetului de stat 2024

[Sursa foto: Guvernul Romaniei]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si