In articol:
Legea pensiilor, adoptată în regim de urgență în Guvernul României și în Senat, ajunge luni în Camera Deputaților, unde se va da votul final înainte de trimiterea spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Citește și: Cum poți să cumperi vechime la pensie. Condiții mai favorabile pentru pensionarea anticipată
Noua lege a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social (CES), precum și în toate cele opt comisii de specialitate ale Senatului.
Vezi mai jos ce amendamente au fost aprobate în dezbaterile din comisiile Senatului.
Ce amendamente au fost admise în Senat la legea pensiilor
Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială și Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital au redactat raportul comun de admitere cu amendamente admise și amendamente respinse ale proiectului de lege.
Senatorii au admis în dezbaterile de marți 43 de amendamente, în timp ce alte 68 de amendamente, majoritatea ale Opoziției, au fost respinse.
Câteva dintre modificările admise de Senat și incluse în corpul legii pensiilor:
1. Personalul medical de urgență, încadrat la condiții speciale de muncă
O modificare adusă art. 27 lit. c precizează că "Beneficiază de încadrarea în locurile de muncă în condiții deosebite...
2. Domeniul silvicultură, adăugat în lista locurilor de muncă în condiții speciale
A fost modificat art. 28. lit k: "În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din... domeniul silvicultură, care presupun desfășurarea a cel puțin uneia dintre următoarele activități: paza fondului forestier, a fondurilor cinegetice și piscicole, a ariilor naturale protejate; control silvic și cinegetic; exploatări forestiere, sortare și transport material lemnos; construcții forestiere; lucrări specifice de teren în activitatea de fond forestier și împăduriri.
3. Reducerea vârstei de pensionare pentru cei care au realizat stagiul complet de cotizare în condiții deosebite
Un amendament adus art. 48 prevede completarea tabelului cu stagiul de cotizare realizat în condiții deosebite, cu perioada cuprinsă între 21 de ani și 30 de ani, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an.
4. Cumpărarea de vechime în muncă, păstrată până la 31 decembrie 2024
Ordonanța de urgență care prevedea posibilitatea cumpărării de vechime în muncă până la 31 decembrie 2024 se abrogă la data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, astfel că a fost introdus un amendament pentru a veni în sprijinul persoanelor care au încheiat contract de asigurare socială în baza acestui act normativ.
Se acordă prin amendamentul adus posibilitatea achitării CAS până la termenul prevăzut de OUG.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Este vorba de completarea art. 165 cu punctul (4) "Persoanele care au încheiat contracte de asigurare socială în baza OUG nr. 163/2020 și nu au achitat contribuția de asigurare sociala datorată până la data de 01 septembrie 2024, pot efectua plata acestei contributii până la data de 21 decembrie 2024. ”
Citește și: Ce erori grave au găsit sindicatele în noua lege a pensiilor. "Milioane de români vor fi afectați direct"
5. O nouă prevedere din legea pensiilor va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024
Este vorba de art. 46 alin. 2, care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie anul viitor și care prevede posibilitatea pensionării la 70 de ani(!)
A fost modificat art. 167- (1) "Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024 cu excepţia art.46 alin.(2), art. 84 alin (6), art. 127 şi art. 168 alin. (2) care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024".
Ce spune art. 46 alin 2: "Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani".