Acțiunile Federației Ruse de acum 14 ani asupra statului Georgia are multe în comun cu ceea ce se întâmplă în aceste zile în Ucraina. Acum, Rusia profită de puterea sa militară și economică, însă utilizează și noi strategii înșelătoare.

Rusia s-a temut întotdeauna de posibilele invazii asupra teritoriului său și astfel a vrut să-și creeze la granițe cât mai multe care să fie folosite pe post de spații ofensive în caz că o altă mare putere invadează. 

În ultimele trei decenii, Rusia a acționat fără milă în zonele de „proximitate de graniță”, mai ales pentru a-și proteja interesele. În istoria sa, Rusia a ocupat anumite zone, pentru a se asigura că nu le va ocupa altcineva.

În prezent, Federația Rusă vrea să ocupe noi teritorii pentru a-și restabili sfera de influența a fostei URSS. Mai mult, Rusia dorește ca NATO să înceteze orice plan de adăugare de noi membrii în alianță și nici nu vrea plasarea unor noi instalații militare în statele din Europa Centrală.

Statele: Ucraina, Georgia și Moldova sunt foste republici ale URSS care și-au câștigat independența acum trei decenii. Aceste locuri au multe în comun însă, acum se pare că Rusia, țara condusă de Putin, vrea să le obțină independența prin staționarea unor trupe rusești pe teritoriul lor.

Cum a acționat Rusia în Georgia 2008 și Ucraina 2022?

În anul 2008 Rusia invada Georgia, iar o cincime din teritoriul georgian este controlat și acum de forțe pro-ruse.

Atunci, invazia a fost un mesaj clar către NATO: „Nu vă apropiați de noi”.

Chiar cu câteva zile înainte de invazia din 2008 din Georgia, diplomații ruși afirmau că nu va fi niciun fel de invazie și se părea că forțele militare fac un pas înapoi. La fel cum s-a întâmplat și acum în Ucraina, a fost doar o strategie și invazia s-a produs până la urmă.

Și în războiul din Georgia, Rusia s-a folosit de separatiștii pe care i-a finanțat ani buni, scopul fiind ca țara din Caucaz să nu se orienteze spre Occident.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Planul lui Vladimir Putin în Ucraina, dezvăluit de americani. Când se va opri liderul de la Kremlin

Și în cazul Georgiei rușii au venit cu acuzații precum că etnicii ruși sunt persecutați. O comparație mai poate fi că Războiul din Georgia s-a petrecut în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, în timp ce în 2022 au fost JO tot la Beijing, dar de iarnă. Mai mult: de data aceasta Putin a așteptat ca Jocurile să se termine, probabil pentru a nu-l supăra pe președintele Xi.

Însă, în 2008, Rusia a recunoscut ”republicile populare” Abhazia și Osetia de Sud și războiul de atunci a pus pe masă, la fel ca în 2022, problema dependenței de gaz rusesc a UE. Acum 14 ani statele UE luau din Rusia un sfert din gazul natural, acum importă 40%.

În 2008, liderul georgian Mihail Saakașvili a crezut că, occidentul va veni în ajutorul țării sale și i-a provocat pe ruși. Marea greșeală a lui Saakașvili a fost să creadă că poate ține piept forței Rusiei și a ordonat să fie lansate rachete Grad către capitala sud-osetină Țkinvali, dând un pretext multdorit de Rusia pentru a invada. Președintele de la Kiev nu a făcut în 2022 un gest asemănător.

Având în vedere situația actuală din Ucrainei, fiind o țară mult mai influentă, miza pentru securitatea întregii Europe este mult mai mare.

Citeste si: Rusia și Belarus vor fi sancționate economic de Consiliul European. Președintele Klaus Iohannis condamnă situația din Ucraina

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Georgia este de 8 ori mai mică decât Ucraina (ca suprafață), iar la populație este de zece ori mai mică. Mai mult, Ucraina este mai aproape de inima Europei și are graniță lungă cu Rusia (2.000 km frontieră terestră).

Republica Moldova, mult mai importantă pentru ruși

După cum știm, rușii controlează o parte din țara vecină, mai exact Transnistria, teritoriu situat la est de Nistru, un loc unde, la fel ca în Crimeea, Stalin a strămutat acum peste șapte decenii un număr foarte mare de ruși.

Citeste si: Klaus Iohannis: Rusia va plăti "costuri masive și severe" pentru acțiunile împotriva Ucrainei

Teritoriul este locuit de populații care susțin Moscova, iar după ce Republica Moldova și-a declarat independența în 1991, populația rusofonă s-a răsculat și, după un scurt conflict, a fost declarată Republica Separatistă Transnistreană. 

Chiar și în prezent, Rusia se folosește de puterea sa economică pentru a presa guvernul de la Chișinău să nu adere la NATO sau la UE și exploatează situația volatilă din zona Tiraspol. Moldova depinde energetic de Rusia, exportă cereale în Rusia și trimite și vin. Însă, dacă relațiile cu Rusia se răcesc, exporturile de vinuri se vor opri, iar prețul gazului va crește.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si