Pe langa placerea evidenta pe care o aduce cu sine un sarut, acesta are cateva beneficii foarte importante pentru sanatatea umana. Acum, cand te gandesti deja ce flori de Valentines Day sa-i oferi iubitei tale, nu ar strica sa stii, pentru binele relatiei voastre, care sunt aspectele pozitive ale acestei practici care va sedimenteaza zilnic iubirea.
1. Sarutul ne face mai fericiti prin faptul ca elibereaza neurotransmitatori precum oxitocina („hormonul iubirii”) si vasopresina, care ajuta la intarirea legaturilor intre parteneri, sau opiacee endogene, dopamina si alti hormoni care activeaza sistemul de recompensa al creierului si ajuta la
2. Sarutul reduce anxietatea si nivelurile de stres, avand beneficii similare cu cele ale meditatiei. Exprimarea afectiunii a fost direct legata de reducerea cortizolului („hormonul stresului”) pe parcursul unei zile. Acest efect, combinat cu cele de mai sus, ajuta organismul sa se concentreze mai bine pe tratarea dereglarilor fiziologice produse de stres si contribuie la o mai buna sanatate metala.
4. Sarutul stimuleaza producerea de saliva – lichidul care ne umezeste gura si faciliteaza inghitirea si care ajuta si la curatarea particulelor cauzatoare de carii ce raman dupa o masa. Excesul de saliva remineralizeaza dintii, protejandu-i astfel impotriva atacurilor acizilor si vindecand mici leziuni de la nivelul smaltului.
5. Sarutul ne face mai alerti prin faptul ca stimuleaza eliberarea de adrenalina si noradrenalina si poate avea un efect benefic impotriva alergiilor nasului si ale pielii. In plus, el poate intari sistemul imunitar, din moment ce expune o persoane la microbii altei persoane si, in acest fel, sporeste capacitatea organismului de a lupta cu aceste bacterii eliberand anticorpi.
6. Sarutul poate fi un bun indicator al reusitei unei relatii. Unele studii au aratat ca femeile sunt cel mai atrase de mirosurile barbatilor care au un cod genetic diferit pentru sistemul imunitar. La nivel subconstient, sarutul poate oferi indicii genetice privind compatibilitatea cu o persoana sau sanatatea acesteia.
7. Totodata, sarutul contribuie semnificativ la intarirea relatiilor pe care le avem cu familia si cu prietenii si mai ales cu cu partenerii de viata. S-a observat ca iubitii care se saruta in mod frecvent traiesc cu cinci mai mult decat cei care nu fac asta in mod regulat. S-a observat ca tensiunea arteriala ridicata de la nivelul fetei care apare in timpul sarutului stimuleaza productia de colagen, care lupta cu imbatranirea.
Asa ca nu exista niciun motiv sa va dati in spate cand cineva drag sare sa va sarute.