Close sidebar
Close sidebar

Ce nu ai voie să faci în prima zi de Crăciun. Tradițiile și superstițiile pe care multă lume le-a uitat

Există mai multe obiceiuri pentru prima zi a sărbătorii Nașterii Domnului, chiar dacă unele nu se mai respectă astăzi în toată țara.

Antonia Cioanca,

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Prima zi a Crăciunului este sărbătorită pe 25 decembrie și reprezintă momentul în care Fiul lui Dumnezeu s-a născut pe pământ. Este o zi de foarte mare sărbătoare pentru creștini, iar românii au mare evlavie pentru această sărbătoare.

De prima zi de Crăciun sunt legate mai multe tradiții, superstiții și obiceiuri, dintre care unele sunt respectate în continuare, în special în satele din țară.

Citește și: Programul supermarketurilor de sărbători 2024: La ce oră se închid magazinele Lidl, Kaufland, Penny, Auchan, Mega Image și Carrefour pe 24 decembrie 2024?

Citeste si: Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia- kanald.ro

Citeste si: Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!- wowbiz.ro

Citeste si: Ce este glosofobia, frica de care suferă trei din patru persoane. Poate duce chiar la simptome fizice- antena3.ro

[Sursa foto: Profimedia]

Obiceiuri în prima zi de Crăciun. Ce trebuie să faci astăzi ca să ai noroc

În ajunul Crăciunului, copiii încep să umble cu colindul, pentru a vesti nașterea Domnului. În prima zi de Crăciun, cei mici umblă cu Steaua. Potrivit tradiției populare, prin colindele pe care le cântă creștinii în aceste zile aceștia alungă sărăcia și pustiul din case și din comunități.

Există mai multe mituri legate de Crăciun. În unele zone se spune că prima zi de sărbătoare a fost lăsată pentru ca omul să se sature, astfel că cine nu ar avea un porc gras pe masa de Crăciun nu a fost fericit pe parcursul anului.

Un alt obicei spune că oamenii trebuie să pună bani de argint în apa cu care se spală, pentru a avea prosperitate şi sănătate în anul care vine.

În ziua de Crăciun nu se mătură prin casă, nu se spală și nu se aruncă gunoiul. În a doua zi de sărbătoare este permis măturatul, dar gunoiul care se strânge trebuie dus la pomi. Se spune că astfel aceștia o să aibă rod bogat în anul care vine.

O superstiție din părțile Muscelului spune că Ajunul Crăciunului și cele trei zile de sărbătoare reprezintă cele patru anotimpuri.

Prin urmare, vremea din aceste zile arată cum o să fie în iarna, primăvara, vara și toamna anului viitor. Un mit din Maramureș spune că femeile care nu pun pe masa de Crăciun o față de masă cu ciucălăi sunt blestemate. De asemenea, pe pereți trebuie puse ştergare brodate şi pe pat perne cu feţe tărcate. În unele zone se crede că pâinea trebuie așezată sub masă în ziua de Crăciun, pentru ca în casa respectivă să existe noroc.

Citeste si: VIDEO Ce decizie au luat judecătorii, cu privire la copiii Adrianei Bahmuțeanu, înainte de sărbători? „Este greșit să interzici accesul copilului la propria mamă!"- kfetele.ro

Citeste si: Arnold Schwarzenegger revine pe marele ecran în rolul lui Moș Crăciun- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce este glosofobia, frica de care suferă trei din patru persoane. Poate duce chiar la simptome fizice- antena3.ro

Citește și: O femeie și-a jefuit părinții în Ajunul Crăciunului și a dispărut fără urmă. A plecat din casa părintească cu seiful cu sute de mii de euro

[Sursa foto: PixaBay]

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI