Sf. Nicolae 2023. Pe 6 decembrie, sute de mii de credincioși își sărbătoresc onomastica. În aceeași zi este celebrat Sfântul Nicolae de către Biserica Ortodoxă.

Ce nume se sărbătoresc de Sf. Nicolae? Spune-le „La mulți ani”!

Peste 800 de mii de români îți serbează onomastica, miercuri, pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. Dintre aceștia, peste 510 mii sunt bărbați și peste 280 de mii sunt femei, care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae.

Citește și: La ce oră vine Moș Nicolae? Tradiții pentru această mare sărbătoare

Numele care sunt sărbătorite în această zi sunt: Niculae, Nicolau, Nicolaie, Nicoleta, Nicolaas, Nicolaus, Nikolaus, Nicola, Nicolas, Nicolai, Kolia, Niko, Nico, Nick, Nicol, Nicole, Ninel, Nicolà, Niccolò, Nicu, Niels, Níoclas, Néckel, Mykola, Mykolaj, Miklós, Mikuláš, Klaus, Niculina, Niculița, Neculița, Neculina, Nicolița.

Sf. Nicolae 2023. Semnificația numelui „Nicolae”

Numele „Nicolae” provine din limba greacă, de la Nikolaos și este format din cuvintele „nike” care înseamnă victorie și „laos” care înseamnă popor. Tradus, numele Nicolae înseamnă „învingătorul oamenilor/ poporului”. 

urare sf nicolae

Urare cu ocazia zilei de Sfântul Nicolae

[Sursa foto: Fotojet]

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280, într-o familie bogată, în localitatea Patara, provincia Lichia, din Asia Mică. Acesta a fost episcop de Myra și a fost recunoscut ca sfânt începând cu secolul al XVI-lea. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 4 decembrie 2023?

Se zice că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituție trei surori foarte sărace.

Astfel, tatăl fetelor a fost cel care le-a împins spre desfrânare, însă Sfântul Nicolae le-a aruncat pungulițe cu bani în camerele fetelor. Acestea s-ar fi căsătorit la scurt timp după primirea bănuților de la Nicolae. De aici provine și povestea lui Moș Nicolae, unde oamenii primesc cadouri.

Sf. Nicolae 2023. Mesaje de „La mulți ani” cu ocazia zilei de Sfântul Nicolae

„Îți doresc ca Moș Nicolae să-ți umple ghetuțele cu tot ceea ce ți-ai dorit”;

„La mulți ani, Nicolae! Cu ocazia onomasticii tale sper să te împiedici de un bolovan de noroc, să calci într-o baltă de fericire, să te stropești din cap până în picioare cu iubire și să fii sănătos!”;

mesaj sf nicolae

Cele mai frumoase urări de Sfântul Nicolae

[Sursa foto: Fotojet]

Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 3 decembrie 2023?

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

„Moș Nicolae nu ți-a adus mai nimic anul acesta, însă mă ai pe mine, un suflet rătăcit și singur ce așteaptă doar un semn pentru a arăta ce are mai bun și cald”;

„În această zi magică îți doresc ca Sfântul Nicolae să-ți îndeplinească toate visurile”;

„Moş Nicolae a venit la mine cu dragoste şi speranţă. Eu nu sufăr dacă nu vine încărcat cu daruri pentru cizmulițele mele. Sunt norocos/norocoasă doar să ştiu că el există şi că îmi face familia fericită. Așa că l-am trimis aseară pe Moş la tine, să-ţi sufle în ureche fericirea”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si