Close sidebar
Close sidebar

Ce partide trec pragul electoral și intră în noul Parlament. De ce nu toate formațiunile politice au nevoie de 5% din voturi

Se dă luptă mare pentru depășirea pragului electoral de 5% între mai multe partide politice mici, care nu au asigurată prezența în noul Parlament, spre deosebire de PSD, PNL, AUR sau USR, care nu au emoții cu privire la obținerea voturilor necesare din partea românilor.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Rezultate alegeri 2024. Ce partide trec pragul electoral și intră în noul Parlament? Pragul electoral este procentul minim din voturile valabil exprimate pe care un partid sau o alianță trebuie să îl obțină pentru a intra în Parlament și pentru a putea benecia de un număr proporțional de locuri.

UPDATE exit-poll 21.00. Primele rezultate exit poll pentru alegerile parlamentare 2024 anunță două noi partide în Parlamentul României, SOS și POT, cu peste 5% din voturile românilor din țară. Este posibil ca diaspora să consolideze aceste formațiuni politice mici.

Potrivit exit-pollurilor, USR se află pe locul patru al calsamentului, cu aprox. 15,5%, după PSD- 26%, AUR- 19% și PNL 15,9%.

Rezultate alegeri 2024. În cadrul alegerilor parlamentare din 2024, acest prag electoral este stabilit la 5% din voturile naționale pentru partidele politice, respectiv un prag mai ridicat pentru alianțele electorale, care trebuie să obțină cel puțin 8% din voturile naționale dacă sunt formate din două partide.

Rezultate alegeri 2024. Alianțele cu trei partide trebuie să obțină 9%, iar alianțele cu mai multe componente 10%- nu este cazul unor astfel de alianțe la Alegerile parlamentare din 1 Decembrie 2024.

Citeste si: Rezultate parțiale Exit Poll alegeri parlamentare 2024: Cine se află în fruntea clasamentului pentru Camera Deputaților- kanald.ro

Citeste si: Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…”| EXCLUSIV- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie care a vizitat 170 de țări spune care este destinația „supraevaluată” și unde i-a fost frică. 5 țări care nu i-au plăcut- antena3.ro

Candidații independenți trebuie să obțină un număr de voturi cel puțin egal cu coeficientul electoral al circumscripției în care au candidat, care se calculează prin împărțirea numărului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele de candidați ale partidelor politice.

Rezultate alegeri 2024. Ce partide trec pragul electoral și intră în noul Parlament?

Procesul de redistribuire a locurilor în Parlamentul României între partide și alianțe va depinde de îndeplinirea unui criteriu esențial: pragul electoral.

România este împărțită în 43 de circumscripții, care includ cele 41 de județe ale țării, Municipiul București și diaspora românească (circumscripția nr. 43).

Fiecare circumscripție trebuie să aibă un număr echilibrat de deputați și senatori, proporțional cu populația din fiecare zonă, conform statisticilor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, în Camera Deputaților, ecare circumscripție va desemna câte un deputat pentru fiecare 73.000 de locuitori, iar în Senat, un senator va reprezenta fiecare 168.000 de locuitori.

UDMR nu are nevoie să obțină 5% din total pentru a intra în Parlament

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) are prezența asigurată în Parlament în următorii 4 ani, chiar dacă nu atinge pragul electoral de 5% în votul de duminică, 1 decembrie. Legea oferă o excepție tocmai pentru minoritatea maghiară, care numără peste un milion de cetățeni români.

Sunt mai multe partide mici care se luptă pentru depășirea pragului de 5% în Alegerile parlamentare din 1 Decembrie-

Citeste si: VIDEO Emilia Ghinescu, despre adolescența tristă alături de tatăl ei și bătăile pe care le primea. “Pentru mine era iadul pe pământ. Iertarea și uitarea sunt două concepte diferite.”- kfetele.ro

Citeste si: Elton John, dezvăluiri emoționante despre boala care i-a afectat vederea: „Nu mai pot vedea nici măcar un vers”- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie care a vizitat 170 de țări spune care este destinația „supraevaluată” și unde i-a fost frică. 5 țări care nu i-au plăcut- antena3.ro

- SOS, partidul condus de Diana Șoșoacă

- POT, partidul care l-ar susține pe Călin Georgescu

- Partidul Forța Dreptei, condus de fostul premier Ludovic Orban

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI