Ce pensie primește un sportiv de performanță de la statul român
Un sportiv de performanță care a obținut medalii de aur, argint, bronz, în probele individuale sau pe echipe din cadrul Jocurilor Olimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale și europene de seniori, au dreptul la o rentă viageră.
Ce pensie primește un sportiv de performanță de la statul român
Renta viageră reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie. Pentru stabilirea rentei viagere se utilizează salariul mediu brut pe economie comunicat de Comisia Naţională pentru Statistică pentru luna anterioară celei în care se face plata drepturilor.
În funcţie de nivelul performanţei sportive, din renta viageră, calculată potrivit prevederilor alin. (2), drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii brute pe economie, după cum urmează: a)
100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice;
80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;
70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau prima medalie de aur obţinută la campionatele europene;
Nadia Comăneci primește lunar o pensie de 13.149 lei
Nadia Comăneci este una dintre emblemele României. Aceasta este cunoscută la nivel internațional, pentru prima notă de 10 din gimnastica mondială, obţinută la Olimpiada de a Montreal din 1976.
În urmă cu aproape 44 de ani, pe 18 iulie 1976, Nadia Comăneci intra în istoria gimnasticii cu prima notă de 10. A obținut-o la bârnă, în cadrul Jocurilor Olimpice de vară de la Montreal.
Fosta gimnastă primește o pensie frumoasă de la statul român.
Pentru întreaga activitate, dar mai ales pentru performanța din Canada, statul român îi oferă Nadiei o pensie lunară de 13.149 de lei.
În România, renta viageră a fost adăugată în Legea Sportului încă din 2000. Foarte mulţi foşti sportivi trăiau în condiţii inumane.
Statul român a stabilit o rentă lunară celor care au câştigat o medalie la Jocurile Olimpice sau au obţinut locul întâi la Campionatele Mondiale sau Europene în probele olimpice.
Aceasta se calculează raportat la 1,5 salarii medii brute pe economie, iar un sportiv care a câştigat aurul şi la Jocurile Olimpice, şi la Mondiale, şi la Europene poate ajunge la peste 12.000 de lei.