Cele mai mari creșteri de pensii după recalcularea din septembrie 2024 le vor primi românii care au muncit peste 25 de ani și care primesc punctele de stabilitate.

Citește și: "A fost o eroare tehnică". Șeful Casei de Pensii dă asigurări că nicio pensie în plată nu scade după recalculare

"Este stipulat în normele de aplicare a legii pensiilor cum se acordă punctele de stabilitate atât pentru ani, cât și pentru lunile și zilele muncite", a explicat Daniel Baciu, șeful Casei naționale de pensii.

Potrivit oficialului de la casa de pensii, există un punctaj foarte clar care se acordă prin norme până la ultima zi muncită peste 25 de ani de activitate. 

Un număr de 3,5 milioane de pensionari ar trebui să primească acasă, începând cu luna mai, deciziile prin care pensia este recalculată.

Pensie mai mare cu 1.300 lei după recalculare

Șeful Casei de pensii, Daniel Baciu a prezentat exemple concrete, luate din sistemul informativ integrat, cu pensii deja recalculate după noua formulă.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Un pensionar electrician constructor din sectorul 3 primea în luna februarie o pensie de 2.200 lei, corespondentul a 26,8 puncte.

Pensionarul are peste 45 de ani de cotizare, iar pensia va crește semnificativ ca urmare a punctelor de stabilitate adăugate prin noua formulă de calcul.

"Punctele de stabilitate se acordă la toată perioada contributivă. În cazul acestui pensionar se adaugă 16 puncte de stabilitate la cele 26 de puncte calculate pe principiul contributivității", a explicat șeful Casei de pensii.

Pensionarul menționat obține 43 de puncte, iar noua formulă de calcul este foarte clară Pensia= nr.total de puncte x VPR (81 de lei)

În cazul acestui pensionar, rezultă un cuantum de 3.512

lei, cu 1.300 de lei peste pensia primită în prezent. 

Pensii recalculate din septembrie 2024

Pensii recalculate din septembrie 2024

[Sursa foto: Pexels.com]

Cum crește pensia după recalculare prin punctele de stabilitate

Românii care au muncit peste 25 de ani vor primi aceste puncte-bonus de stabilitate în felul următor:

  • 0,50 de puncte/an pentru cei care au muncit peste 25 de ani
  • 0,75 de puncte vor primi cei care au muncit peste 30 de ani pentru fiecare an lucrat în plus
  • 1 punct pentru fiecare an lucrat peste 35 de ani.

Însă la punctajul total se va ține cont, de asemenea, începând de acum, și de premii, ore suplimentare, facultate, armată sau șomaj.

Noua formulă de calcul aduce pensii mai mari

Să presupunem că vorbim despre un român care are 35 de puncte, la care se adaugă, să zicem, cinci puncte.

Și asta pentru că a lucrat peste 25 de ani și să presupunem că a avut facultate s-au a obținut anumite premii. În acest caz se mai adaugă încă trei puncte, arată experții citați de Antena 3.

Pensia= nr.total de puncte x VPR (81 de lei)
Pensia= 35 de puncte+5 puncte+3 puncte= 43 de puncte x 81 de lei=3.483 de lei, după noua formulă de calcul


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si