De aceea, va trebui ca dormitorul tău să fie un spaţiu practic, astfel încât să-ţi poţi depozita corespunzător toate lucrurile şi să poţi să-ţi desfăşori în voie rutina zilnică. Este important să ştii ce piese de mobilier nu trebuie să îţi lipsească din dormitor, pentru ca să îţi poţi amenaja un spaţiu practic şi eficient. Scopul final al oricărei amenajări va fi să te reprezinte, să îţi ofere confort şi echilibru şi acea stare de bine pe care o cautăm toţi când ajungem acasă.

Criterii pentru alegerea mobilei pentru dormitor

Mai ales pentru dormitor, simplitatea este regula de bază şi se traduce prin puţin mobilier, o paletă cromatică redusă şi câteva elemente de decor.

Confort – Dormitorul este spaţiul unde petreci o foarte mare parte din timp. Este spaţiul tău intim şi trebuie să fie mobilat şi amenajat astfel încât tu să te relaxezi, să îţi reîncarci bateriile şi să te simţi confortabil.

Eficienţă – În dormitor păstrezi multe lucruri personale, iar piesele de mobilier trebuie să fie alese astfel încât tu să le poţi păstra şi depozita organizat şi eficient. Rutina zilnică trebuie să se desfăşoare în linişte (îmbrăcat, aranjat pentru muncă etc...), fără să te obosească, iar pentru asta ai nevoie de un spaţiu amenajat şi mobilat eficient.

Rezistenţă – Mobilierul pentru dormitor trebuie să fie rezistent, să dureze în timp şi de aceea trebuie să fie de calitate.

Mobilarea dormitorului trebuie să fie o investiţie, pentru ani buni, fără să trebuiască să repari sau să schimbi anumite piese pentru că s-au deteriorat.

Înainte de a alege mobilierul de dormitor

Înainte să optezi pentru o mobilă de dormitor la preturi avantajoase, este recomandat să faci câţiva paşi ajutători, pentru a înţelege mai bine funcţionalitatea dormitorului:

Vizualizează dormitorul- Încearcă să îţi imaginezi cum va arăta camera înainte şi după ce o vei mobila.

Fă-ţi o schiţă sau pur şi simplu marchează zonele unde doreşti să aşezi patul, dulapul de haine, noptierele, măsuţa de toaletă, comoda, taburetul sau alte piese de mobilier pe care ţi le doreşti. Ţine cont de unde sunt amplasate geamurile, cum bate lumina în cameră, cum este camera poziţionată faţă de răsărit etc..

Măsoară toate suprafeţele- Pentru a menţine  balanţa între eficienţă şi confort, trebuie să foloseşti fiecare spaţiu la capacitatea lui optimă. Pentru eficienţă trebuie să-ţi mobilezi dormitorul cu toate piesele de care ai tu nevoie, iar pentru a fi confortabil trebuie să corespundă nevoilor tale şi să te ajute să te relaxezi. Lasă spaţiu de mişcare în cameră, pentru a putea deschide corespunzător uşa şi ferestrele şi nu îngrămădi piesele de mobilier, altfel vei încărca prea mult camera şi vei crea o atmosferă sufocantă.

Fă-ţi o lista cu activităţile din dormitor – Te va ajuta să identifici utilitatea fiecărei piese de mobilier şi cum aceasta îţi va fi de folos sau nu. Dacă spaţiul din cameră îţi permite poţi alege un mobilier complet format din pat, dulap de haine, comode, noptiere, banchetă sau bancă, măsuţă de toaletă şi alte piese de mobilier pe care tu le consideri utile.

Ia în considerare şi obiectele de decor, mai ales pe cele indispensabile (lustre, veioze, covor) şi gândeşte-te cum să le integrezi în decor.

Ca mobilă de dormitor piesele esenţiale pentru a acoperi funcţionalitatea unui dormitor confortabil sunt: patul (cel mai bine king size), 1/2 noptiere de o parte şi de cealaltă, un dulap/ dressing spaţios, o

comodă/ măsuţă şi un corp de iluminat – o veioză sau un lampadar – care să fie situate cât mai aproape de pat. În ceea ce priveşte culorile, sunt recomandate tonurile calde. Elementele decorative suplimentare sunt reduse la minim, un covor, perdele şi draperii sunt de ajuns. Un tablou sau câteva fotografii cu cei dragi sunt ingredientele pentru un dormitor elegant şi relaxant.

Ce piese cheie te salvează atunci când îţi doreşti un dormitor practic?

Patul piesa de rezistenţă din dormitor

Patul este elementul indispensabil cu cel mai mare impact vizual din dormitor. Stabileşte dacă îţi poti permite, din punct de vedere al spaţiului, un pat de mijloc sau trebuie să îl lipeşti de perete şi organizează camera în funcţie de acest detaliu.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Paturile matrimoniale potrivite stilului nostru

În ceea ce priveşte camera adulţilor, ideal ar fi să se opteze pentru un pat matrimonial de dimensiuni cât mai mari, pentru a avea parte de toată odihna care li se cuvine. Patul matrimonial este cel care are dimensiunile mai mari decât patul dublu standard (135-140 cm). În afară de mărime ar trebui să ţii cont de înălţimea acestuia şi că dimensiunea trebuie să fie proporţională cu cea a dormitorului.
Un pat mai mare îţi oferă o odihnă mai bună, mai ales atunci când îl împarţi cu partenerul.

Din moment ce patul este locul în care petreci o mare parte din viaţă (cca 8 ore pe zi), de ce să nu îţi asiguri confortul maxim.

Un pat mai mare va ajuta la evitarea tensiunilor nocturne între parteneri, mai ales odată cu înaintarea în vârstă a acestora.

Sunt dotate de obicei cu lăzi de depozitare, importante în economia şi organizarea spaţiului.

Paturile matrimoniale tapiţate – must have în decorul dormitorului în 2018

Pentru persoanele care îşi doresc un dormitor deosebit, patul tapiţat este alegerea cea mai potrivită. Confortabil şi spectaculos în acelaşi timp, acesta oferă un aer luxos oricărui dormitor. Un pat cu o tăblie tapiţată, în afara efectului vizual, te va face să te simţi mai confortabil dacă doreşti să iei micul dejun în pat sau dacă doreşti să citeşti sau să lucrezi pe laptop stând în pat.

Dacă alegi un pat tapiţat potrivit, acesta va fi piesa centrală a dormitorului, în jurul căruia se va construi restul decorului. Nişte draperii mate şi opace, în aceeaşi nuanţă cu cea a patului vor oferi camerei un aspect modern şi luxos.

Alege-ţi salteaua potrivită

O saltea (saltea pe arcuri, saltea cu spumă memory etc...) poate fi folosită chiar şi 10 ani fără a-şi pierde calităţile şi tocmai pentru că este o investiţie pe termen lung nu trebuie să faci compromisuri de ordin financiar. E important atât pentru somnul tău dar şi pentru sănătatea spatelui tău.

Dulapul pentru haine cât mai compartimentat

Dacă ai spaţiu şi ai nevoie de un dulap de haine cea mai bună soluţie este să-i aloci un perete întreg. Mergi pe ideea unui dulap înalt, care să acopere un perete întreg, dar mai îngust, cu uşi glisante şi alege o piesă de mobilier cât mai apropiată de culoarea peretelui. În felul acesta o să pară mai mic şi nu o să incomodeze vizual încăperea.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În cele mai reuşite şi impresionante amenajări de dormitoare dulapurile lipsesc, dar nu toţi locuim în case atât de generoase încât să avem o cameră separată pe post de dressing. Un dulap de o mărime adecvată spaţiului disponibil va putea găzdui piesele vestimentare. Pentru a avea la dispoziţie o bară de haine, un dulap trebuie să aibă adâncimea de cel puţin 60 de cm, la care se mai adaugă 2-3 cm pentru circulaţia aerului.

Comoda oferă un preţios spaţiu de depozitare

Dacă nu ai nevoie de un dulap de haine alege o comodă joasă cu sertare pentru lenjerie şi mărunţişuri. În dormitoarele mici, o comoda este o alegere mult mai potrivită decât un dulap de mici dimensiuni, neîncărcând spaţiul din punct de vedere vizual şi fiind mai îngustă şi mai joasă. Acestea pot avea sertare liniare simple, din lemn masiv sau din pal de culori deschise, în nuanţe de bej.

Mix and match

Cea mai simplă metodă prin care poţi alege o mobilă de dormitor la preturi

avantajoase care să nu se demodează odată cu trecerea anilor, este să te orientezi către o mobilă de dormitor cu un design simplu, cât mai natural şi fără accente sau detalii prea exagerate. Indiferent de perioadă, calitatea va fi mereu la modă.
Mobila nu mai urmează neapărat regula setului, piesele de mobilier nu mai sunt neapărat din aceeaşi culoare, parând, cel puţin aparent, că nu mai fac parte dintr-un set. De exemplu, poţi avea două noptiere cu stiluri diferite (feminin/ masculin), dar de data asta păstrând culoarea.

Noptierele au un rol atât funcţional cât şi un important rol estetic. Dimensiunile lor pot varia de la 45-50 cm adâncime şi până la 50-90 cm lungime, în cazul variantelor mari de noptieră care pot fi confundate cu o comodă. Nivelul saltelei este înălţimea ideală a noptierei.

Amenajarea poate fi îmbogăţită cu o banchetă cu un design interesant, dacă spaţiul permite.

Dormitorul matrimonial trebuie să îmbine armonios preferinţele ambilor parteneri de cuplu, să îi reprezinte şi să le asigure confortul necesar.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si