Ce ploi de stele mai avem în 2022 și în ce perioadă pot fi admirate pe cer
Perseidele reprezintă o ploaie spectaculoasă de meteori. Acest eveniment ceresc are loc în fiecare an, în ultima lună de vară.
Perseidele reprezintă o ploaie de meteori, care apare atunci când Pământul trece prin fluxul de resturi provenite din coada unei comete.
Meteorii sunt denumiți stele căzătoare, deși ei nu au nimic de-a face cu stelele.
Meteorul tipic rezultă dintr-o particulă, care are dimensiunea unui fir de nisip, care se vaporizează în atmosfera Pământului, intrând cu o viteză uimitoare de 215.650 de kilometri pe oră.
Orice obiect mai mare decât un strugure va produce o minge de foc, care de multe ori este însoțit de o strălucire persistentă, cunoscută sub numele de tren de meteori.
Orionidele: 20-21 octombrie
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Orionidele reprezintă unul dintre cei mai importanți curenți de meteori care străbat cerul în perioada 2 octombrie- 7 noiembrie, atunci când Pământul trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei Halley. Atât planeta noastră cât şi cometa orbitează eliptic Soarele, intersectându-se de două ori pe an.
Astfel, în mai, poate fi observat curentul de meteori Eta Aquaride, în timp ce în toamnă se produc Orionidele.Tauridele sudice: 4-5 noiembrie
Tauridele nordice: 11-12 noiembrie
Tauridele sunt separate, cu o componentă sudică și una nordică. Tauridele din sud provin din cometa Encke, în timp ce tauridele din nord provin din asteroid 2004 TG 10. Ele poartă numele lor radiant punctul din constelație Taurul, de unde se vede că vin pe cer.
Datorită apariției lor la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, acestea sunt, de asemenea, numite mingi de foc.Leonidele: 17-18 noiembrie
Leonidele sunt un roi de meteori care se poate observa în general în în jurul datei de 17 noiembrie. Leonidele se formeză prin trecerea cometeiTempel-Tuttle care are o perioadă de 33 de ani.
Geminidele: 13-14 decembrie
Geminidele sunt o ploaie de meteori provocată de un obiect numit 3200 Phaethon, care se presupune că ar fi o cometă stinsă.
Meteorii din acest roi sunt în mișcare lentă și pot fi observați de obicei între 7 și 17 decembrie, cu un vârf de activitate la 14 decembrie, cu o Rată Zenitală pe Oră (ZHR) de 120-160 de meteori/oră, în condiții optime de observare, ceea ce face această ploaie de meteori, alături de Quadrantide, cea mai abundentă ploaie meteorică din fiecare an.
Ursidele: 21-22 decembrie
Ursidele sunt o ploaie de meteori vizibilă pe cerul nocturn, în fiecare an, între 17 și 26 decembrie. Radiantul acestei ploi meteorice se află în apropierea stelei Beta Ursae Minoris/ Kochab, din constelația Ursa Mică. Este izvorâtă din urmele trecerii cometei 8P/Tuttle.