Ce poți face dacă îți lipsește vechimea în muncă? Anunț important pentru români!
Ce poți face dacă îți lipsește vechimea în muncă? Când vine vorba despre pensiile din România discuția este una amplă, mai ales printre persoanele de rând care au muncit și s-au trezit că vechimea lor nu este suficientă pentru o pensie decentă.
Ce poți face dacă îți lipsește vechimea în muncă? Cât costă o lună de muncă la Casa de Pensii?
Potrivit reglementărilor în vigoare o lună de vechime în muncă costă 750 de lei. Pentru a cumpăra vechimea în muncă pentru un an de zile calendaristic un român trebuie să scoată din buzunare 9.000 de lei la Casa de Pensii. E important de știut că această sumă este valabilă doar pentru asigurarea pe salariul minim pe economie.
Costul pentru o lună de vechime în muncă este calculat ca 25% din contribuția la pensii la salariul minim pe economie.
Persoanele care vor să își cumpere vechime în muncă dar nu dispun de toată suma necesară pentru perioada pe care o doresc pot încheia un acord cu Casa de Pensii din județul de care aparțin și să plătească suma în tranșe până la data de 31 august, atunci când expiră facilitatea pe care statul român o acordă cetățenilor. E important de știut că după această dată persoanele doritoare nu vor mai putea să își cumpere vechime în câmpul muncii.
Ce poți face dacă îți lipsește vechimea în muncă? Cum poți să îți cumperi vechime în muncă?
Potrivit datelor oficiale, în acest moment există peste 25.000 de persoane care sunt asigurate în această prevedere. Valoarea contractelor încheiate până acum sare de 335 de milioane de lei. S-au încasat aproximativ 280 de milioane de lei, urmând ca restul banilor să fie achitați până la data limită, 31 august 2023, a spus Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat pentru Antena 3 că prevederea este reglementată prin intermediul Ordonanței 163 care nu va mai putea fi aplicată din ultima zi a lunii august, aceasta este valabilă până pe 31 august 2023.
Formula de calcul a pensiilor a fost revizuită, iar din acest an pensiile se vor calcula într-un alt mod. Recalcularea se face pentru acele persoane care au realizat stagiul de cotizare după ce a fost deschis dreptul la pensie pentru limita de vârstă.
Potrivit legii, pensia poate fi recalculată și pot fi adăugate veniturile și stagiile de cotizare și prin depunerea documentelor cu privire la modificarea drepturilor la pensie. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că vor fi recalculate cinci milioane de pensii.