In articol:
- Stare de urgenţă declarată în Republica Moldova. De ce a fost luată această decizie și ce presupune?
- Maia Sandu: „Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni”
După invazia Rusiei în Ucraina, Republica Moldova a declarat stare de urgență și că este pregătită să primească refugiați.
Autoritățile din republica Moldova sunt pregătitei să primească câteva zeci de mii de refugiați. „Vom avea grijă de acești oameni", a declarat Președintele Maia Sandu.
Stare de urgenţă declarată în Republica Moldova. De ce a fost luată această decizie și ce presupune?
„Am stabilit că guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență”, a anunțat Maia Sandu.
Ea le-a cerut cetățenilor moldoveni din Ucraina să se întoarcă în țară.
„Solicit cetățenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat azi la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni.
Totodată, ea a dat asigurări că toate instituțiile statului moldovean sunt în stare de alertă.
Maia Sandu a precizat că mai multe curse aviatice cu destinaţia Ucraina au aterizat joi pe aeroportul din Chişinău şi a menţionat că autorităţile vor avea grijă de aceşti cetăţeni.
Citeste si: Încorporare în armată 2022: Care sunt românii care vor fi chemaţi la război în caz de necesitate?
Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat astăzi la Chișinău, anunță șefa statului, Maia Sandu, care a subliniat că „vor avea grijă de acești oameni”.
„Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni.
În același timp, Guvernul este în contact permanent cu organizațiile internaționale și avem pregătite mai multe scenarii în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiați.
Monitorizăm atent evoluția situației din țară și din regiune. Suntem în contact cu autoritățile din statele vecine și alți parteneri externi” a afirmat Maia Sandu.
Maia Sandu: „Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni”
În acest caz, Maia Sandu a îndemnat cetățenii să fie mai înțelegători și să fim pregătiți să ne ajutăm unii pe ceilalți.
„Fac apel către autoritățile administrației publice locale să fie disponibile și la datorie și să conlucreze cu autoritățile centrale la nevoie. Toate instituțiile statului sunt în stare de alertă, funcționează un centru de gestionare a crizei. Prioritatea noastră este în continuare siguranța oamenilor”, a mai adăugat președintele Republicii Moldovei.
Încă din această dimineață, Ucraina a intrat în stare de război, Rada Supremă de la Kiev a aprobat solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Tot el a anunțat totodată, că în urma discuțiilor cu mai mulți lideri mondiali, începe crearea unei coaliții anti-Putin.
„Un război premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”, a afirmat președintele SUA, Joe Biden.
„Marea Britanie şi aliaţii noştri vor răspunde în mod hotărât”, a scris premierul Marii Britanii, Boris Johnson.
Și Republica Moldova s-a trezit astăzi în sunetul bubuiturilor din regiunea de est a Ucrainei. Parlamentul se întrunește în ședință pentru a aproba solicitarea Guvernului de a declara o nouă stare de urgență.
Citeste si: Forţe ruse pătrund în zona Kievului. Grănicerii ucraineni anunță un atac cu rachete de tip Grad
De asemenea, la granița cu Ucraina s-au format cozi imense de refugiați, ce așteaptă să intre în Moldova, iar pe aeroport au aterizat avioane cu cetățeni ucraineni. Autoritățile de la Chișinău anunță că sunt gata să ofere cazare și sprijinul necesar persoanelor refugiate din zonele cuprinse de operațiunile militare.
Reamintim că, pe 21 februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat solicitarea Dumei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Și liderii celor două regiuni separatiste din Ucraina i-au cerut lui Putin să le recunoască independența. Decizia a venit după o lungă ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.