Raportul statistic prezinta preturile medii practicate in pietele agro-alimentare din Bucuresti si din capitalele de judet pentru zece produse de baza: cartofi, fasole, ceapa, usturoi, morcovi, mere, lapte, branza de oaie, oua si miere.
Pentru cartofi, in ianuarie, cele mai mari preturi erau inregistrate in orasele Constanta (2,25 lei/kg), Iasi (2 lei/kg) si Oradea (1,95 lei/kg), in timp ce cele mai mici preturi erau in pietele din Targoviste (1,08 lei/kg), Buzau (1,11 lei/kg) si Focsani (1,23 lei/kg).
Preturile cele mai mari pentru un kilogram de fasole erau, in ianuarie, in pietele din Sibiu (13,33 lei), Alba Iulia (12,75 lei) si Zalau (12 lei), in timp ce cele mai mici preturi erau la Slatina (7,75 lei), Iasi (7,88 lei) si Miercurea Ciuc (8 lei).
Pentru ceapa, un kilogram costa cel mai mult in pietele din Timisoara (3,20 lei), Alba Iulia, Brasov, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, oradea, Pitesti si Zalau (toate cu 3 lei), iar cel ma putin in Botosani, Buzau, Slatina si Vaslui (toate cu 1,50 lei).
Statisticile oficiale arata diferente si mai mari in cazul preturilor la usturoi. Pentru acest produs, cele mai mari preturi erau in ianuarie in Timisoara (23,50 lei/kg), Alba Iulia, Cluj-Napoca, Focsani, Galati, Miercurea Ciuc si Zalau (20 lei/kg), iar cele mai mici preturi- in Craiova (8,25 lei/kg), Botosani (11 lei/kg) si Vaslui (12 lei/kg).
In cazul morcovilor, preturile pentru un kilogram variau de la 4 lei in pietele din Sfantu Gheorghe si 3,50 lei in pietele din Cluj-Napoca si Oradea pana la 1,50 lei la Vaslui, 1,68 lei la Braila si 1,75 lei la Buzau si Piatra-Neamt.
Pentru un kilogram de mere, cel mai mult plateau in ianuarie consumatorii din Constanta (4,60 lei), Arad (3,69 lei) si Timisoara (3,53 lei), in timp ce preturile cele mai mici erau in pietele din Vaslui (1,66 lei), Slatina (1,79 lei) si Zalau (2 lei).
Litrul de lapte era vandut cel mai scump in pietele din Craiova (3,50 lei), Galati (3,33 lei) si Ramnicu Valcea (3,25 lei) si cel mai ieftin in Baia Mare (2 lei) si Arad (2,25 lei).
in cazul branzei din lapte de oaie, preturile cele mai mari erau in Pitesti (26,75 lei/kg) si Targoviste (25,75 lei/kg), iar cele mai mici- in Targu Jiu (15 lei/kg), Piatra-Neamt (16 lei/kg) si Iasi (16,50 lei/kg).
Ouale se vindeau cel mai scump, in ianuarie, in pietele din Bacau (1,43 lei/unitate), Suceava (1,38 lei) si Botosani (1,25 lei). La polul opus, un ou costa 0,50 lei in Arad si Slatina si 0,54 lei in Calarasi.
Un kilogram de miere de albine costa cel mai mult in Timisoara (35,67 lei), Bistrita (35 lei) si Ploiesti (33,33 lei) si cel mai putin in Arad (16,75 lei), Alexandria (22 lei) si Craiova (23,13 lei).
in cazul unui cos de produse pentru o familie, care sa cuprinda 8 kg de cartofi, 1 kg de fasole, 1kg de ceapa, 0,5 kg de usturoi, 2 kg de morcovi, 4 kg de mere, 15 l de lapte, 1 kg de branza de oaie, 80 de oua si 1 kg de miere, cel mai mult ar plati, daca s-ar aproviziona exclusiv din piete, locuitorii din Suceava (242 lei) si cel mai putin cei din Arad (156 lei).
Diferentele mari de preturi intre pietele din judetele din tara sunt explicate de jucatorii din domeniu prin mai multi factori, in principal prin puterea intermediarilor si originea produselor.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
“In jumatatea de nord a tari sunt cu venire din Polonia, marea majoritate, iar in sud ajung mai greu, de aceea raportul cerere-oferta ridica pretul”, a explicat, pentru News.ro, directorul general al Organizatiei Interprofesionale Nationale Prodcom Legume-Fructe din Romania, Aurel Tanase.
Un rol important in stabilirea preturilor din piete revine intermediarilor si distribuitorilor, care speculeaza de multe ori raporturile in favoarea lor.
„Spre exemplu, salata pleaca de la 0,5-1 leu de la producator si ajunge la 2 lei in piata, in magazinele mari, pentru ca trece prin niste multiplicari. Conteaza prin cate maini trece, adica prin cate operatiuni de distributie trece”, a afirmat Tanase.