Sunt multe astfel de persoane la noi in tara care zilnic infrunta sistemul birocratic pentru a putea incasa niste bani, alocatii sau pensii. E vorba de drumuri parca nesfarsite intre agentiile Statului, de asteptare la cozi interminabile sau de tot felul de "hibe" din sistem.

Adriana Saftoiu a incercat sa evidentieze situatiile dificile cu care se confrunta persoanele cu probleme de sanatate mintala din Romania. Ea a postat pe pagina sa de Facebook un adevarat mesaj prin care vrea sa traga un semnal de alarma legat de acest lucru.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Grav accident rutier in Capitala. Doua persoane au murit si doua au fost ranite

"Am stat astazi de vorba trei ore cu oameni care se confrunta, din pacate, cu probleme de sanatate mintala. Toata admiratia pentru Fundatia ESTUAR care le acorda un sprijin extraordinar. Dar nicio fundatie nu poate suplini ceea ce institutiile statului nu fac sau, mai bine spus, fac prost.

Si mai grav e ca acesti oameni sunt exclusi din societate fiind considerati "nebuni". Asta e concluzia oficiala. Multi dintre ei ar dori sa munceasca. Dar riscul e mare. Odata angajat, pierzi pensia de handicap. Insa nu asta e problema. In cazul in care dizabilitatea recidiveaza sau se agraveaza si angajatorul decide intreruperea contractului de munca (probleme mari si cu acest contract de munca), aceste persoane o iau de la capat- Comisii si examinari pentru a li se stabili, din nou, pensia.
Pot sta si un an prin comisii, timp in care nu au nici un venit. Si atunci accepta o pensie de handicap, chiar daca si-ar dori sa aiba un loc de munca si n-ar dori sa fie doar niste "sustinuti".

O solutie ar putea fi constituirea unui fond pentru nevoile persoanelor cu diazbilitati, fond format din sumele pe care le platesc acei angajatori care refuza sa angajeze persoane cu dizabilitati (prin lege, ar trebui sa fie 4% din totalul angajatilor) preferând sa plateasca sanctiunea. De ce sumele respective sa nu fie dedicate reintegrarii lor in societate? Doar majorarea indemnizatiei pentru aceste persoane nu e suficienta. A-i face in totalitate dependenti de stat, la limita supravietuirii, lasând mai degraba ONG-urilor responsabilitatea de a cauta reintegrarea lor, mai adauga la imaginea unui stat aproape indiferent la problematica drepturilor omului. Voi milita pentru crearea acestui fond, dar e nevoie de mult mai mult. in primul rând, sa incetam sa ii consideram, cu dispret, "nebuni". Sa ii respectam, sa ii tratam ca persoane demne ce sunt, cu drept la viata independenta. tine de fiecare dintre noi.", este postarea integrala a Adrianei Saftoiu pe retelele de socializare. 

 

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si