In articol:
- Fetiță, ucisă de un virus luat de la porumbei
- Amenzi în București și Timișoara pentru hrănirea porumbeilor
Specialiștii avertizează că hrănirea porumbeilor este o armă cu dublu tăiș: duce atât la îmbolnăvire păsărilor, cât și la riscul ca oamenii să contracteze anunite afecțiuni transmise micile zburătoare.
Puțini oameni știu că porumbeii sunt purtători de boli transmisibile nu doar către alte păsări, ci și către oameni.
Citește și: Amezi pentru persoanele care hrănesc porumbei. Valoarea se ridică la sute de lei
"Porumbeii sunt purtători de boli transmisibile fie către alte păsări, fie către oameni. Salmonella ar fi ce mai cunoscută. Să conștientizăm publicul larg că, deși au în gând să facă un lucru bun, în realitate se întâmplă invers", a declarat Oana Dănilă, Director adjunct al ALPAB, pentru ProTV.
Fetiță, ucisă de un virus luat de la porumbei
O fetiță de doar 2 ani a decedat la sfârșitul anului trecut după ce a contracat un virus rar de la un porumbel.
Medicii nu își explică până acum cum s-a infectat cu această boală rară, fiind a cincea victimă umană a infecției cunoscute sub numele de "boala de Newcastle".
Boala Newcastle mai este cunoscută și sub numele de "ciuma găinilor". Tulpina virusului provoacă o serie de simptome mortale, cum ar fi gâtul răsucit la păsări.
Nu doar porumbeii îi pot îmbolnăvi pe oameni, ci mai des se întâmplă invers. Pâinea cu care oamenii îi hrănesc le poate fi fatală. În special produsele care conțin gluten le provoacă probleme de sănătate porumbeilor.
"Porumbeii aproape că nu mai zboară. Ei merg pe jos și asta înseamnă că suferă de boala aripilor frânte", spun specialiștii.
Amenzi în București și Timișoara pentru hrănirea porumbeilor
Primăria Sectorului 2 a pus în dezbatere publică, până pe 10 aprilie, un proiect de lege care ar urma să interzică hrănirea porumbeilor în spațiul public.
Amenda poate fi între 500 și 1.000 de lei. În Sectorul din Capitală valoarea amenzilor este între 200 și 1.000 de lei pentru persoane fizice.
Pentru peroanele juridice, asociații de proprietari, se aplică sancțiuni cu valori cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.
O astfel de măsură este deja în vigoare în Timișoara, acolo amenda fiind de până la 200 de lei.