Close sidebar
Close sidebar

Ce reprezintă Duminica celor 10 leprosi, a 29-a duminica după Rusalii

În fiecare an, pe data de 17 ianuarie, în bisericile ortodoxe se citește Evanghelia Duminicii a XXIX-a după Rusalii sau Duminica celor zece leproși.

Alina Raducu,

Ce reprezintă Duminica celor 10 leprosi, a 29-a duminica după Rusalii

[Sursa foto: doxologia.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Iată ce semnifică  Duminica celor 10 leproși, a 29-a duminica după Rusalii!

Ce reprezintă Duminica celor 10 leproși?

Sfânta Evanghelie din Duminica a XXIX-a după Rusalii, numită și Evanghelia sau Duminica celor zece leproși are multe învățături duhovnicești pentru modul de a ne comporta față de Dumnezeu și față de aproapele nostru, când primim o binefacere de la Dumnezeu prin oameni, potrivit basilica.ro.

„În vremea aceea, intrând Iisus într-un sat, L-au întâmpinat zece bărbați leproși care stăteau departe și care au ridicat glasul și au zis: Iisuse, Învățătorule, fie-ți milă de noi! Și văzându-i, El le-a zis: Duceți-vă și vă arătați preoților. Dar, pe când ei se duceau, s-au curățit. Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors, cu glas mare slăvind pe Dumnezeu. Și a căzut cu fața la pământ la picioarele lui Iisus, mulțumindu-I.

Iar acela era samarinean. Și răspunzând, Iisus a zis: Oare nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam? Apoi i-a zis: Scoală-te și du-te; credința ta te-a mântuit”, a  mărturisit Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Ce reprezintă Duminica celor 10 leprosi, a 29-a duminica după Rusalii

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Liam Payne! Ce s-a întâmplat înainte cu doar câteva zile ca artistul să-și piardă viața- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox

Evanghelia din Duminica a XXIX-a după Rusalii arată că, Mântuitorul Iisus Hristos S-a întâlnit cu zece leproși excluși din comunitate, care stăteau departe de oameni și nu se atingeau de semenii lor, deoarece boala lor era una grea și se putea transmite ușor. Oamenii leproși în Vechiul Testament aveau un regim special de izolare față de oamenii sănătoși, întrucât boala aceasta provoca descompunerea lor treptată, prin căderea unor părți din corpul lor, deși erau încă vii, iar boala era socotită

incurabilă, de nevindecat. Aceștia find izolați, leproșii sufereau foarte mult de singurătate și de umilire, având obligația de a spune: ‘ necurat, necurat ‘ (Lev. 13, 45), ca ceilalți oameni să nu se apropie de ei.

Unii dintre leproși se vindecau printr-o minune, datorită milostivirii lui Dumnezeu și a credinței lor puternice, însă cei vindecați aveau obligația de a merge și a se arăta preoților. Deoarece preotul avea cunoștințe precise privind semnele manifestării bolii, el putea stabili dacă boala este lepră cu adevărat sau altă afecțiune și dacă vindecarea de lepră era una certă (cf. Lev. cap. 13). Așadar, cu mulți ani în urmă, lepra, ca boală profund degradantă pentru ființa umană, aducea, pe lângă suferința fizică, și una sufletească, produsă de teama unei morți lente și de tristețea izolării sau a excluderii din comunitate a celor care erau bolnavi de lepră.

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Moșii de iarnă 2022. Când pică anul acesta? Tradiții și obiceiuri

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI