Ce riscă cei care nu-și montează repartitoare de căldură
Riscuri dacă nu montezi repartitoare de căldură. Românii care locuiesc la bloc și sunt racordați la rețeaua de termoficare sunt obligați să își monteze până la finalul anului repartitoare pentru căldură, potrivit ordonanței publicată în Monitorul Oficial.
Este important de știut că cei care au deja montate repartitoare dar nu pot fi citite de la distanță trebuie să le schimbe până la 1 ianuarie 2027, conform ordonanței.
Toți proprietarii racordați la rețeaua de termoficare sunt obligați să-și monteze repartitoare de căldură
Până pe 31 decembrie 2022, românii racordați la rețeaua de termoficare sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau răcire, sunt obligați să își monteze contoare individuale. Scopul acestora este de a individualiza consumul de energie de încălzire sau răcire sau de apă caldă la nivelul apartamentelor și spațiilor.
„În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de
stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, mai spune textul.
Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare anul trecut, dar a fost amânată pentru un an.
Ce riscă cei care nu-și montează repartitoare de căldură
Montarea repartitoarelor sau a contoarelor trebuia să aibă loc încă de la finalul anului trecut, însă Parlamentul a decis prelungirea termenului până pe 31 decembrie anul acesta.
Cetățenii au amânat și ei montarea acestora chiar dacă amenda pentru nerespectarea legii se ridică la 1.000 de lei.
„Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care asociațiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil”, se
mai arată în ordonanță.
Cei care nu respectă legea se pot trezi cu amenzi, potrivit Asociației Energia Inteligentă, între 500 şi 1000 de lei.