Ce risca "mentorii" jocului "Balena Albastra"? Politia Romana lanseaza un avertisment dur: nu va jucati cu vietile tinerilor!
Internetul a devenit un loc periculos, care ucide tineri, la propriu. Ce se intampla insa cu cei care isi determina victima sa se automutileze sau chiar sa-si ia viata?
Jocurile de tip „Balena albastra”, desi nu sunt recunoscute oficial in Romania, au inceput sa faca victime. Din curiozitate sau inconstienta, tinerii romani ajung sa execute ordinele unor „mentori” aflati in fata unui monitor sau la capatul liniei. Din acest moment, lucrurile pot scapa oricand de sub control, iar finalul poate deveni tragic. Ce se intampla insa cu cei care au impresia ca pot cotrola destine sau pot lua vieti, ascunsi sub o masca anonima? Raspunsul e simplu: daca lucrurile devin serioase, vor fi identificati si trimisi la inchisoare pentru multi ani.
„Putina lume stie ca in Romania, inlesnirea sinuciderii este o infractiune contra vietii, in Noul Cod Penal si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani. In cazuistica din tarile slave, unde s-au inregistrat mai multe cazuri, dar si din cea din Romania, s-a constat ca de multe ori, sunt tineri care o fac din joaca, li se pare ca sunt interesanti daca dau sarcini sau porunci altor
tineri”, a declarat insp. principal Georgian Dragan, purator de cuvant al IGPR pentru stirilekanald.ro.
Iar asta este varianta optimista. Conform art.191, cand fapta (determinarea sau inlesnarea sinuciderii) s-a savarsit fata de un minor cu varste cuprinse intre 13 si 18 ani sau fata de o persoana cu discrenamant diminuat, pedeapsa cu inchisoare de la 5 la 10 ani. Cand minorul are sub 13 ani, pedepsa poate ajunge la 20 de ani.
In practica juridica, in cazul determinariii sau inlesnirii sinuciderii, activitatea de surpimare a vietii trebuie sa fie in exclusivitate opera sincigasului. In cazul in care faptuitorul savarseste acte de cooperare directa cu victima, la realizarea actiunii acesteia, fapta va constitui infractiunea de omor, conform av I. Diana Ionescu (legeaz.net).
Jocul „Balena albastra” (Blue Whale) a fost inventat in Rusia si circula mai mult in tarile care folosesc limbi slave.
In ultimele zile au existat rapoarte ca acesta ar fi ajuns in Franta, Spania sau Marea Britanie. Jocul consta in indeplinirea a 50 de sarcini care corespund cu cate un nivel pe care utilizatorii trebuie le primesc de la un mentor sau custode. Dupa indeplinirea fiecarei sarcini, participantul trebuie sa-i trimita mentorului dovezi foto sau video ca si-a indeplinit sarcina. Acestea se refera la ascultarea unor melodii suicidale, trezirea la 4 dimineata, vizionarea unor secvente horror, automutilare, escaladarea unor cladiri inalte sau poduri.
In cele din urma, tinerii care-l joaca sunt impinsi catre sinucidere. Cei care refuza sa-l joace sau vor sa iasa din joc, primesc amenintari cu moartea adresate lor si familiei.
Se pare ca cei mai afectati de acest fenomen sunt copiii intre 10 si 15 ani.