In articol:
Mircea Geoană s-a declarat ”profund onorat” pentru că a fost desemnat în această funcție și a apreciat ”susținerea politică și instituțională transpartinică” a candidaturii sale.
Ce rol are Mircea Geoană în NATO?
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a făcut anunțul oficial pe contul său de Twitter, atunci când Mircea Geoană a fost numit adjunct al secretarului general al Alianței Nord-Atlantice.
Astfel, Jens Stoltenberg, l-a numit pe Mircea Geoană în calitate de următor secretar general adjunct, astfel fostul ministru de Externe al României devenind primul reprezentant din Europa de Est numit în a doua cea mai înaltă funcție din conducerea Alianței Nord-Atlantice.
Mircea Geoană a înlocuit-o din octombrie 2019 pe Rose Gottemoeller din Statele Unite, care și-a preluat poziția în octombrie 2016.
Totodată, Mircea Geoană a avut o primă reacție pe Facebook, după ce Jens Stoltenberg l-a numit secretar general adjunct al NATO.
„Sunt mândru să fiu desemnat de către Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul Secretar General Adjunct.
Citeste si: Percheziții de ultima oră la sediul USL Metrou. Se fac cercetări și la reședința lui Ion Rădoi
Mircea Geoană, numărul 2 în Alianța Nord-Atlantică
De asemenea, Mircea Geoană este fondatorul și președintele Institutului Aspen România. Acesta fost și președinte al Senatului României (2008-2011), ministru al Afacerilor Externe (2000-2004) și ambasador al României în Statele Unite (1996-2000). El își va ocupa noua funcție la mijlocul lunii octombrie 2019.
Astfel în perioada în care Geoană era ambasador al României în SUA, Washington-ul și Bucureștiul au lansat Parteneriatului Strategic bilateral, iar Emil Constantinescu a devenit primul și singurul președinte român care s-a adresat Congresului SUA.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Totodată, în calitate de ministru de Externe al României în perioada 2000-2004, Mircea Geoană a reprezentat România la ceremonia de arborare pentru prima dată a drapelului național la sediul NATO, la 2 aprilie 2004.