
1 din 4 | Pupitrul președintelui României de la Palatul Cotroceni

2 din 4 | Palatul Cotroceni din București

3 din 4 | Steagul României

4 din 4 | Avocatul Adrian Cuculis
Alegerile prezidențiale din România vor avea loc în luna mai, iar campania electorală pentru scrutinul din 2025 a început deja. În exclusivitate pentru Știrilekanald.ro, avocatul Adrian Cuculis a explicat câte detalii pe care românii trebuie să le știe despre rolul președintelui și momentul în care se consideră că șeful statului a încălcat Constituția.
Românii își aleg președintele în două tururi de scrutin, în 2025 acestea urmând să aibă loc în luna mai, după ce alegerile prezidențiale de la finalul anului trecut au fost anulate. Primul tur de scrutin va fi organizat în ziua de 4 mai 2025, iar cel de-al doilea va avea loc în data de 18 mai.
Rolul președintelui României este stabilit foarte clar prin Constituție, la articolul 80.

Palatul Cotroceni din București
Care este rolul președintelui în România! Tot ce trebuie să știm despre mandatul șefului statului
În România, președintele este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
Citește și: Cea mai mare dorință a lui Donald Trump, de ziua lui. Ce vrea să facă președintele SUA pe 14 iunie
„Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”, precizează Art. 80 din Constituție.În timpul mandatului de cinci ani, președintele României nu poate fi membrul unui partid politic și nici nu poate ocupa o altă funcție publică sau privată. În politica internă, președintele desemnează un candidat pentru funcție de prim – ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
Totodată, la propunere premierului, președinte revocă și numește unii dintre membrii Guvernului.
Avocatul Adrian Cuculis
Rolul și atribuțiile președintelui României în politica externă
Șeful statului are un rol esențial în politica externă a României, dar și apărarea țării și securitatea națională. Președintele este cel care încheie tratatele internaționale în numele României și tot el este cel care acreditează reprezentanții diplomatici ai României.
Citește și: China amenință SUA. Chinezii se pregătesc de ofensivă după ce Donald Trump a anunțat noi represalii tarifare
„Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege. Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
Totodată, în ceea ce privește apărarea și securitatea națională președintele României este comandatul forțelor armate și are funcție de președinte al Consiliului Suprem de Apărare al Țării.
„Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior apărării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare. În caz de agresiune armată împotriva ţării, Preşedintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoştinţa Parlamentului, printr-un mesaj. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii”, se arată în Constituția României, la Art. 92.
Avocatul Adrian Cuculis
În ce condiții poate încălca președintele Constituția
Avocatul Adrian Cuculis a explicat, pentru Știrilekanald.ro, în ce condiții poate încălca președintele Constituția. Acesta a oferit o serie de exemple și situații în care se poate considera că șeful statului a comis această eroare.
„Președintele poate încălca Constituția în mai multe situații, însă nu doar în cele care derivă din prerogativele pe care șeful statului le are. Spre exemplu, un caz particular ar fi acela de a nu respecta protocoalele internaționale pentru că treaba aceasta rezidă inclusiv din Constituția noastră și ei au obligația de a aplica protocoalele internaționale.
Spre exemplu, mai sunt situațiile în care nu respectă dispozițiile date de către curțile internaționale, cum ar fi Curtea de Justiție a Uniunii Europene și o trece cumva la și altele”, spune avocatul Adrian Cuculis.
Un alt exemplu dat de reputatul avocat este momentul în care șeful statului promulgă legi care sunt în contradicție sau încalcă anumite drepturi ale omului.
„Din punctul meu de vedere, o altă încălcare are loc și atunci când are prerogativa reexaminării legilor trimise, din punctul meu de vedere, de Parlament către el spre promulgare și sunt niște chestiuni vădite de încălcare a drepturilor omului, președintele vine totuși și promulgă legile respective sau are ieșiri constante care sunt în contradicție cu valorile democrației consfințite prin Constituție.
Acestea sunt doar câteva dintre exemple, mai există cu siguranță și alte situații în care un președinte încalcă Constituția”, a mai precizat avocatul Adrian Cuculis, în exclusivitate pentru Știrilekanald.ro.