Vineri, la instanta suprema a avut loc primul termen in camera preliminara in dosarul privind moartea politistului, iar Oprea si-a sustinut din nou nevinovatea, spunand ca este singurul om din Romania care este trimis in judecata pentru ucidere din culpa din postura de pasager pe bancheta din spate a masinii. El a postat si un lung mesaj pe Facebook, in care vorbeste despre dosarele sale penale, sustinand ca a ajutat intregul sistem de aparare, ordine publica si siguranta nationala si ca este un om de onoare, dar ca "in pomul cu roade se da cu pietre", precum si despre partidul pe

care l-a fondat- UNPR.

Magistratii inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis vineri declinarea dosarului in care Gabriel Oprea este judecat pentru ucidere din culpa dupa moartea politistului Bogdan Gigina, care facea parte din dispozitivul sau de insotire, iar decizia ICCJ este definitiva.

”Trimite cauza avand ca obiect rechizitoriul nr. 905/P/2015 al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei, prin care au fost trimisi in judecata inculpatii Oprea Gabriel(...), Mazilu Petre(...) si SC GENERAL MPM IMPEX SRL(...), pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa,(...) spre competenta solutionare Judectoriei Sectorului 1 Bucuresti, instanta careia i se va trimite dosarul”, este decizia ICCJ.  

Fostul ministru de Interne si vicepremier Gabriel Oprea a fost prezent vineri la instanta suprema, unde a avut loc primul termen in camera preliminara in dosarul privind moartea politistului Bogdan Gigina. El si-a sustinut din nou nevinovatia si a spus ca in perioada in care a fost ministru al Apararii a circulat cu masina si pe banii lui, dar la Ministerul de Interne i s-a spus ca sunt reguli, iar el este un om disciplinat si a trebuit sa se supuna: "Cred ca sunt primul, sau singurul om din Romania care este trimis in judecata pentru ucidere din culpa,

stand pe bancheta din spate a masinii. Cat am fost ministrul Apararii, am circulat cu masina mea si pe banii mei. La Ministerul de Interne mi s-a spus ca sunt alte reguli, iar eu sunt un om disciplinat".

Vineri dupa-amiaza, Oprea a postat si un lung mesaj pe Facebook in care vorbeste despre dosarul privind moartea politistului Gigina, dar si despre dosarul privind folosirea ilegala a fondurilor DIPI, spunand ca este nevinovat in ambele cazuri.

"La ministerul Apararii am circulat, pe toata perioada de 30 de luni a mandatului, cu masina proprietate personala, cu suportarea, desigur, a tuturor costurilor aferente. La Interne mi s-a spus ca sunt alte reguli: exista dispozitiv format din masina de politie pentru paza, protectie si fluidizarea circulatiei, exista reglementari interne, instructiuni si ca toti ministrii de interne au avut acest dispozitiv. Petre Toba a declarat public faptul ca toti ministrii de interne au avut un dispozitiv de insotire, in baza instructiunilor, reglementarilor interne care dateaza inca din anul 2000. si sunt convins ca domnul Toba va explica instantei toate acele reglementari. Am observat prezenta unui motociclist in dispozitivul de insotire in perioada in care am indeplinit functia de premier interimar.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Aceasta prezenta era determinata printr-un ordin scris – Planul de masuri al Brigazii Rutiere-aprobat de chestorul Marius Voicu, seful Politiei Rutiere si al Politiei Capitalei-in care este reglementat si definit dispozitivul de insotire al Vicepremierului si Ministrului Afacerilor Interne: masina de politie si motociclist. Se stie foarte bine ca nu se misca nimic fara ordin scris. Misiunile se pregatesc, nu se pleaca la drum pur si simplu. Sunt cateva elemente importante de care se tine seama si sunt convins ca domnul chestor va explica toate aceste lucruri in fata instantei. Sunt o persoana organizata si punctuala. De aceea, procedam astfel: in fiecare zi comunicam programul pentru ziua urmatoare, astfel incat sa poata fi planificate misiunile. De fiecare data, intrebam cand trebuie sa fiu la masina si respectam ceea ce mi se comunica", sustine Gabriel Oprea.

El vorbeste si despre programul si traseul parcurs in ziua accidentului, sustinand ca deplasarea nu era o urgenta si ca politistului Gigina, aflat pe motocicleta, i se atrasese atentia sa se retraga din dispozitiv, din cauza conditiilor meteorologice, dar a refuzat. Mai mult, el sustine ca inainte cu cateva saptamani ii ceruse sefului dispozitivului de insotire ca din coloana sa oficiala sa nu mai faca parte motociclisti pentru ca avusese loc un accident.

"La momentul accidentului, masina in care ma aflam si masina de politie din fata se deplasau cu viteza de 58 km/h. Din rechizitoriu am inteles ca nasul politistului, care se afla in masina de politie, i-a spus sa se retraga din dispozitiv, avand in vedere conditiile meteo nefavorabile si ca a refuzat. Tot din rechizitoriu reiese ca politistilor din masina si politistului de pe motocicleta li s-a comunicat, prin sistemul de comunicatii, ca pe traseu urmeaza lucrarile cu gropile in carosabil de pe stirbei si ca au confirmat. Din pacate, s-a produs accidentul. Nu am vazut accidentul – agentul de politie a indicat soferului masinii in care ma aflam sa continue deplasarea. Ulterior, cand am fost informat, am vrut sa ma intorc acolo, dar mi s-a spus ca a avut loc un accident, iar unul din politisti este transportat la spital. Nu stiu de ce in seara accidentului in dispozitivul de insotire inca se mai afla un politist pe motocicleta.

Pentru ca inainte cu cateva saptamani, in Piata Victoriei, fusese un incident cu un motociclist din dispozitiv. Atunci l-am intrebat pe seful structurii care imi asigura protectia de ce din dispozitivul de insotire face parte un motociclist si i-am solicitat sa ia masuri pentru ca in dispozitiv sa nu mai fie motocliclisti. Pentru ca inainte cu cateva saptamani, in Piata Victoriei, fusese un incident cu un motociclist din dispozitiv. Atunci l-am intrebat pe seful structurii care imi asigura protectia de ce din dispozitivul de insotire face parte un motociclist si i-am solicitat sa ia masuri pentru ca in dispozitiv sa nu mai fie motocliclisti. Sunt singurul om din Romania trimis in judecata pentru ucidere din culpa din postura de pasager aflat pe bancheta din spate a unui autoturism neimplicat in accident", mai spune fostul vicepremier, sustinand din nou ca el nu a solicitat, nici verbal si nici prin ordin scris, dispozitiv de insotire si nu a "determinat" prezenta politistului pe motocicleta in dispozitiv si nici viteza acestuia sau a motocicletei. 

Oprea se refera si la motivul demisiei sale din Senat, spunand ca a facut acest lucru desi senatorii dadusera, in mod corect, un vot negativ cererii de incepere a urmaririi penale, dar el a ales sa acaioneze nu ca un om politic, ci ca un militar cu onoare si demnitate.

Gabriel Oprea vorbeste si despre  dosarul masinii de lux cumparate de catre Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) pentru protectia demnitarilor si folosite de el, in care este judecat pentru abuz in serviciu, sustinand ca in mandatul de la Interne a achizitionat peste 5.000 de autoturisme pentru dotarea parcului auto. 

"Masina de serviciu a ministrului de interne era una luata in comodat de la o alta institutie si se defecta frecvent. Cu aceasta masina m-am deplasat in cea mai mare parte a mandatului.  Am utilizat autoturismul care face obiectul unui proces mai putin de doua luni, in conditii de legalitate, asa cum astfel de autoturisme sunt utilizate si astazi, de catre alti demnitari, in aceleasi conditii. in acest dosar, mi s-a pus sechestru pe suma de 94 de mii de euro. Pentru achizitionarea autoturismului de catre DIPI, in baza unei Hotarari CSAT. Masina se afla in curtea MAI si sunt convins ca totul se va lamuri in aceasta privinta atunci cand se va desecretiza Hotararea CSAT", mai spune Oprea.

El sustine, de asemenea, ca timp de doi ani nu a avut o zi de concediu pentru ca, in calitate de ministru de interne, senator, vicepremier, premier interimar si presedintele unui partid parlamentar, era angrenat intr-o serie de activitati care nu-ii permiteau nicio zi de pauza. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Gabriel Oprea vorbeste si despre partidul pe care l-a fondat- UNPR: "in vara anului 2015 aveam 32 de procente incredere in sondaje, iar UNPR peste 10 procente. Am plecat din guvern odata cu Victor Ponta. Am demisionat din Senat, am demisionat din functia de presedinte al partidului pe care l-am creat, ramanand presedinte fondator si stiu ca pentru oamenii pe care i-am adunat in jurul meu, in UNPR, a fost grea toata perioada care a urmat, dar am decis sa fac un pas in lateral. Am ales calea grea, dar dreapta. Am muncit 12-14 ore pe zi, fara o zi de concediu, in detrimentul familiei mele. in ultimul timp, am putut sa reflectez asupra evenimentelor care m-au afectat profund si asupra actiunilor mele. Le-am cerut iertare sotiei si copiilor pentru ca atata vreme nu am fost prezent cu adevarat in vietile lor si mi-am pus ordine in viata".

Fostul vicepremier mai spune ca in toata acesta perioada duhovnicul sau l-a invatat smerenia, iertarea si rabdarea, astfel ca nu da vina pe nimeni ca i "s-au facut" dosare.

"Am citit undeva ca mi le-a facut Coldea, pentru ca ar fi urmat ca eu sa ajung la SRI si Victor Ponta presedinte, iar el sa-si piarda functia. Eu nu dau vina pe nimeni. stiu doar ca eram vicepremier pe securitate nationala-singurul dupa ‘90-si am ajutat intregul sistem de aparare, ordine publica si siguranta nationala.    stiu ca in pomul cu roade se da cu pietre.

Eu sunt un om de cuvant, am onoare, dar am constatat, intr-un mod brutal si dureros pentru mine si pentru partidul meu, ca in politica din Romania, ca sa rezisti, nu este nevoie de onoare, nu e apreciat faptul ca esti serios in ce spui si ce faci si iti respecti cuvantul. Eu nu stiu alt drum. intotdeauna merg pe calea dreapta, chiar daca e grea. Am convingere ca Dumnezeu va face pentru toti dreptate. si mai cred ca romanii care ne-au dat increderea lor, mie si UNPR-ului, o vor face din nou. Pentru ca noi am luptat cu adevarat pentru ei si pentru interesele lor", isi incheie Oprea mesajul.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si