Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a tras un semnal de alarmă cu privire la bombardamentele care au loc în zona centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, controlată acum de Rusia, afirmând că situaţia actuală reprezintă un risc mare şi ar putea duce la un "dezastru nuclear".

Ce s-ar întampla în cazul unei explozii la Centrala Nucleară

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală din Europa şi printre cele mai mari 10 din lume; aceasta generează jumătate din energia de origine nucleară din Ucraina.

Citeste si: Zelenski se întâlnește la Liov cu președintele Turciei, Recep Erdogan, și cu șeful ONU, Antonio Guterres

Aceasta are o capacitate totală de aproximativ 6.000 de megawaţi. Este suficientă pentru aproximativ patru milioane de locuinţe, şi este situată în stepa din sudul Ucrainei, pe râul Nipru, la aproximativ 550 km sud-est de capitala Ucrainei, Kiev, şi la aproximativ 525 km sud de Cernobîl, locul în care a avut loc cel mai grav accident de la o centrală nucleară din lume, în 1986.

În prezent, centrala este operată de personal ucrainean, dar unităţile militare ruseşti păzesc instalaţia.

Potrivit experţilor, acest lucru este posibil, dar este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple.

"Ceea ce avem aici, cu implicarea militară, este foarte dificil... Dacă se adună mai mulţi factori catastrofici, o explozie ar putea fi posibilă", a declarat Ross Peel, manager de cercetare şi transfer de cunoştinţe al Centrului pentru Studii de Ştiinţă şi Securitate de la King's College din Londra.

"Este dificil de spus dacă acest lucru [se va întâmpla] şi posibilele consecinţe ale acestui lucru, care ar putea fi acestea. Depinde de modul în care se produce explozia", a declarat el.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Reactoarele [trebuie] să fie răcite în mod constant prin trecerea apei prin [ele,]", a declarat pentru Al Jazeera M.V. Ramana, profesor la Şcoala de Politici Publice şi Afaceri Globale a Universităţii din British Columbia.

"Dacă acel flux de apă este tăiat, redus, întrerupt într-un fel sau altul, atunci reactorul ar putea pierde răcirea.(...) Se va crea un fel de presiune ridicată, şi poate exploda", a adăugat profesorul.

Citeste si: Rusia l-a demis pe șeful flotei de la Marea Neagră

Imediat după o explozie, experţii spun că am putea asista probabil la evacuări pe scară largă cauzate de un nor radioactiv invizibil. Cu toate acestea, impactul unei scurgeri de radiaţii ar fi probabil resimţit ani de zile.

"Probabil că veţi vedea sute de mii de oameni care vor încerca să fugă din acea zonă", a declarat M.V. Ramana pentru Al Jazeera.

"Va exista un nor, dar nu veţi putea să-l vedeţi... Suntem capabili să urmărim norul pentru că [avem] instrumente sensibile care măsoară nivelurile de radiaţii", a adăugat el.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Unele dintre bolile pe care le-am putea vedea în urma unei explozii similare ar putea fi otrăviri cu radiaţii sau cancere care ar putea fi observate mai târziu.

"Astfel, de exemplu, la Cernobîl, oamenii care intrau în reactor şi stăteau efectiv deasupra clădirii în flăcări pentru a stinge incendiul au fost expuşi la cantităţi uriaşe de radiaţii şi au suferit impactul lor în câteva ore", a spus Ross Peel.

"Oamenii care sunt expuşi la cantităţi nu chiar atât de mari pot suferi totuşi otrăviri acute prin radiaţii dar se pot recupera. Acest lucru se întâmplă în decurs de zile sau săptămâni, poate luni. Pentru persoanele expuse la niveluri mai mici de radiaţii, este posibil să existe un număr mai mare de cazuri de cancer care pot să apară mai târziu, în următorii ani sau decenii", a adăugat el.

Citeste si: Zelenski se întâlnește la Liov cu președintele Turciei, Recep Erdogan, și cu șeful ONU, Antonio Guterres

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si