Ce să faci dacă ai căzut cu mașina în apă. Poţi scăpa lucrurile de sub control cât ai clipi în cazul unui accident de maşină, mai ales atunci când autoturismul se scufundă într-un râu, o piscină sau în mare.

Experții recomandă ca atunci când te afli într-o maşină care se scufundă trebuie să îți păstrezi mai întâi calmul și să gândeşti pozitiv. Este destul de greu să îţi menţii calmul atunci când vezi că maşina se umple cu apă şi nu ai la îndemână un tub de oxigen.

Însă, mai jos îți vom prezenta cinci pași pe care să-i urmezi rapid pentru a-ți salva viața!

Ce să faci dacă ai căzut cu mașina în apă și ești singur?

Dacă, din nefericire, ai căzut cu maşina într-un lac, există câteva metode prin care ai putea avea şanse să îți salvezi viața!

În primul rând, trebuie să îţi păstrezi calmul, să îţi controlezi respiraţia şi să te gândeşti rapid la o metodă eficientă pe care să o pui în aplicare pentru a ieşi cu viaţă din maşină.

Potrivit specialiștilor, o persoană are la dispoziţie aproximativ un minut pentru a ieşi în viaţă dintr-o maşină care se scufundă. Cel mai important aspect este, însă, să nu te panichezi!

Citește și: Noi detalii în cazul sinuciderii băiatul de 13 ani din Drobeta-Turnu Severin. Protecția Copilului s-a autosesizat

Ce să faci dacă ai căzut cu mașina în apă. 5 pași care îți vor salva viața

Ce să faci dacă ai căzut cu mașina în apă. 5 pași care îți vor salva viața

Pasul 1: Nu pierde timpul pentru a suna la 112.

Trebuie să te grăbești să ieşi din maşină cât mai repede şi abia apoi să suni la numărul de urgenţă. Pentru a ieşi cu bine din mașină, fiecare secundă este preţioasă, așadar trebuie să acționezi cât mai rapid. Poţi ieşi din mașină care se scufundă spărgând geamul de la uşă, aşteptând ca maşina să se umple cu apă sau deschizând uşa înainte ca apa să pătrundă în maşină.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Pasul 2: Desprinde centura de siguranţă.

Pasul 3: Nu deschide uşa! Deschiderea uşii este foarte dificilă din cauza presiunii apei, iar dacă totuşi aţi reuşi să o deschideţi prin acest loc ar intra mai multă apă în vehicul şi va accelera scufundarea.

Este important de știut că apa poate adăuga presiune de până la 380 de kilograme pe geamuri, motiv pentru care dacă vrei să spargi geamul cu piciorul sau cu mâna, nu vei reuşi să faci asta niciodată. În schimb, dacă ai la îndemână un obiect foarte ascuţit, tot ce trebuie să faci este să loveşti cu el în mijlocul geamului, iar acesta se va face bucăţele şi vei putea deschide uşa să ieşi la timp din maşina scufundată.

Vei avea la dipoziție doar 30 de secunde până la un minut până când apa va ajunge la partea de jos a geamurilor. După aceea, presiunea apei va face imposibilă lăsarea în jos a acestuia. Pentru cazurile în care geamurile nu pot fi lăsate există dispozitive cu care pot fi sparte. Poți folosi chiar și un breloc, în ciuda dimensiunilor reduse, poate sparge cu uşurinţă un geam.

Citește și: VIDEO- Ministerul Educației derulează o campanie pentru combaterea violenței în școli: „Nu sunteți singuri”

Ce să faci dacă ai căzut cu mașina în apă. 5 pași care îți vor salva viața

Ce să faci dacă ai căzut cu mașina în apă. 5 pași care îți vor salva viața

Cum procedezi dacă ai pasageri în mașină?

Pasul 4  – În cazul în care în mașina scufundată sunt și pasageri, primii vor fi scoşi copiii. Ideal ar fi ca fiecare să iasă pe fereastra cea mai apropiată locului în care se află, dar copiii se mobilizează mai greu aşa că vor trebui să fie scoşi pe geamul din dreptul părinţilor. Cei mai în vârstă vor fi scoşi primii, iar cel mai mic va fi scos în braţele unuia dintre părinţi.

Pasul 5  – Ieşi prin geamul spart şi înota cât mai repede posibil spre uscat. 

Modul în care îţi calculezi timpul este cel mai important, împreună cu menţinerea calmului şi acţionarea rapidă. Cu cât se scufundă mai tare maşina în apă, cu atât este mai mare presiunea apei pe maşină şi spargerea geamului cu mâna goală va fi din ce în ce mai grea.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Mama fetiței de două luni care a fost lovită cu foarfeca în cap spune cum s-a întâmplat totul

În cazul în care cineva este inconștient în mașina si aceasta se scufundă, înlăturăm și centura pasagerului după care spargem geamul.

Însă, dacă mașina e sub apă, după ce spargem geamul trebuie să ne păstram calmul și să așteptăm câteva secunde până când habitaclul se umple cu apă. Luăm o gură mare de aer si ieșim când se stabilizează presiunea altfel, nu avem nicio șansa sa înotăm împotriva fluxului de apa care intră în mașină.

De asemenea, este important ca toate persoanele să iasă în același timp din mașină, în primele secunde, pentru ca nu știm dacă apa are 1 metru sau 10 adâncime ca să se întoarcă cineva după victime în timp util.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si