Neplata unor amenzi contravenţionale sau a celorlalte taxe şi impozite datorate bugetului local pot crea urmări neplăcute pentru cei datornici. Astfel, se poate ajunge chiar şi la popriri pe conturile persoanelor care au aceste datorii.

Românii au început să primească popriri pentru neplata taxelor și amenzilor

În ultimul timp au început să se audă de cazuri tot mai dese de la popriri pe conturi bancare, salarii, până la sechestrul pe maşină sau pe imobile.

Astfel că, în momentul în care agentul constatator (organele de poliţie, în general) a încheiat un proces-verbal de constatare a unei contravenţii la regimul de circulaţie pe drumurile publice şi în care esti obligat să plătesti o amendă, ai la dispoziţie 48 de ore pentru a plăti jumătate din cuantumul acesteia. La expirarea acestui termen, plata amenzii se va face în integralitatea sa. 

România se aliniază la standardele europene iar în următorii doi ani,iar dacă suntem prinşi la volan în străinătate fără să fi plătit taxele de drum, ţara în care comitem abaterea ne va trimite amenda acasă.

Regulile impuse de Uniunea Europeană nu par să fie însă pe placul şoferilor români. Indiferent pe unde circulăm în UE, dacă nu plătim taxele de drum, amenda va ajunge aproape instantaneu în cutia poştală a proprietarului maşinii. 

Legea e încă incompletă. În teorie, amenzile se vor achita la direcţiile locale de taxe şi impozite, iar în caz de neplată ANAF ar putea să pună popriri pe conturile şoferilor. Încă nu se ştie nici cum vor putea fi contestate aceste amenzi.

În acelaşi timp, există şi şoferi cu maşini înmatriculate în străinătate care nu plătesc taxele în România, doar că nu ştim câţi anume şi nici ce sume se pierd aşa. 

Ce să faci dacă ai primit poprire pentru neplata taxelor și amenzilor

Ce să faci dacă ai primit poprire pentru neplata taxelor și amenzilor

[Sursa foto: Facebook Poliția Română]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Totul despre recensământ. Ce amendă primesc cei care nu vor răspunde întrebărilor

Ce să faci dacă ai primit înștiințare de poprire de la Direcția Generală de Taxe și Impozite?

Potrivit legii, amenzile contravenţionale, respectiv amenzile de circulaţie, se prescriu la împlinirea a 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor datei la care s-a primit amenda. Dacă între timp, persoana este notificată în scris să plătească amenda, o dată sau chiar de mai multe ori, termenul de prescripţie de 5 ani se va calcula de la data ultimei notificări, şi nu de la data aplicării amenzii. Ceea ce înseamnă că, prin repetarea notificărilor, termenul de prescripţie poate fi, prelungit peste cel iniţial.  

De asemenea, pe lângă aceste notificări, autorităţile publice locale au la îndemâna mijloacele prin care pot recupera sumele din amenzi (de circulaţie sau mijloacele de transport în comun) sau taxele locale restante. Se poate ajunge, astfel, până la popriri pe conturi bancare, salarii, până la sechestrul pe maşină sau pe imobile. Aceste lucruri se iau în considerare, în momentul în care agentul constatator a încheiat un proces-verbal de constatare a unei contravenţii la regimul de circulaţie pe drumurile publice şi în care esti obligat să plătești o amendă, ai la dispoziţie 48 de ore pentru a plăti jumătate din cuantumul acesteia. La expirarea acestui termen, plata amenzii se va face în integralitatea sa.

Astfel, în maxim 15 zile de la primirea acestei somaţii, persoana trebuie să se prezinte la ghişeul direcţiei de plată pentru a achita amenda. Legislaţia nu prevede transmiterea somaţiei cu confirmare de primire, de aceea nu se poate invoca negăsirea hârtiei la cutia poştală. Iar dacă este vorba de amenzi neplătite, cum este situaţia pe care o analizăm, iar cuantumul acestora nu reprezintă vreo sumă considerabilă, de obicei se recurge la poprire pe conturi bancare sau pe salarii. Aceasta în situaţia în care persoana amendată este angajată şi are un venit. Dacă nu lucrează, atunci administraţia este în imposibilitatea de a încasa suma de bani, în situaţia în care nu se vrea plata benevolă a acesteia. 

Citeste si: Cum poți verifica în 2022 dacă ai RCA și rovinieta valide

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Totodată, direcţiile de taxe şi impozite locale au posibilitatea de a obţine conturile bancare ale debitorilor, adresa şi locul de muncă. Băncile au obligaţia de transmitere a situaţiei conturilor persoanelor fizice sau juridice către Banca Naţională a României, care mai departe poate transmite lista la Ministerul Finanţelor Publice iar acesta pune la dispoziţia direcţiilor locale de colectare la bugetele locale toate datele de care au nevoie. Poprirea pe salariu nu poate fi mai mare de 30% din veniturile înregistrate, iar sechestru nu se poate pune pe bunurile necesare vieţii şi muncii.

Orice persoană trebuie să dețină dovada plăţii unei amenzi, integral sau pe jumătate. Sunt situaţii în care sistemul informatic nu deţine şi dovada plăţii amenzii, ci doar existenţa ei şi este posibil ca funcţionarii să mai solicite încă o dată achitarea acesteia. 

Citeste si: Cod rutier 2022. De când intră în vigoare modificările și ce amenzi riscă șoferii care încalcă legea


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si