Ce salarii vor avea romanii dupa finalizarea legii salarizarii unitare. Olguta Vasilescu: Am prognozat o crestere de 32 de miliarde de lei
Lia Olguta Vasilescu a declarat joi, la Romania TV, ca noua lege a salarizarii va fi finalizata pana in vara si ca se va lucra pe legea facuta de Rovana Plumb, si nu pe cea a tehnocratilor.
Noul ministru al Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a dezvaluit ca noua lege a salarizarii unitare va fi finalizata pana in aceasta vara.
"Legea salarizarii unitare va fi discutata cu partenerii sociali. Avem 32 de miliarde de lei prinse in urmatorii 3 ani pentru cresterile de salarii, incepand din februarie. Dupa ce terminam cu bugetul de stat, pentru ca asta e prioritatea zero pentru noi, vom intra in discutii cu partenerii.
Termenul dat e trimestrul al doilea, deci pana in iunie suntem obligati sa avem legea data in Parlament. Nu avem de ce s-o amanam, pornim de pe legea Rovanei Plumb, si aceea trebuie un pic periata, dar nu vom merge pe legea tehnocratilor. Acolo e o crestere de 19,5 miliarde de lei, noi am prognozat 32 de miliarde de lei", a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, potrivit Romania TV.
Proiectul privind legea salarizarii a Rovanei Plumb sublinia faptul ca veniturile romanilor cresteau cu procente cuprinse intre 20 si 70%, in cazul celor cu venituri mici, scrie stiripesurse.ro.
De exemplu, un profesor universitar urma sa castige intre 4.170 si 9.578 lei, in timp ce un rector, putin peste 12.000 lei. Bani mai multi primeau si inspectorii scolari, acestia avand in jur de 7.200
de lei. Iar salariul unui profesor, cu studii superioare, grad I era cuprins intre 2.948 si 6.167 lei.
In sanatate, un medic primar urma sa castige intre 5.600 lei si 7.000 de lei, in timp ce salariul unui medic specialist era de peste 3.600 de lei, iar cel al unui asistent medical de peste 2.900 de lei.
Legea salarizarii a prevazut cresteri salariale si pentru functionarii publici si demnitari.
Potrivit proiectului, primarul Bucurestiului era cel mai bine platit demnitar ales din administratia locala, cu un venit brut de 16.000 de lei brut pe luna, in timp ce un primar al unei comune cu mai putin de 3.000 de locuitori primea un salariu brut de 6.900 de lei brut lunar.