În contextul alegerilor prezidențiale din 2024, Mircea Geoană se situează pe poziția a treia în intențiile de vot pentru turul I, conform unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda Libertatea în perioada 11-18 octombrie.

Sondajul relevă o luptă strânsă între primii trei candidați: Marcel Ciolacu, George Simion și Mircea Geoană. 

Rezultatele sondajului pentru turul I 

Cu un procent de 18,1% (la nivelul tuturor respondenților care și-au exprimat o preferință de vot, Mircea Geoană se află în competiție directă cu George Simion (20,7%) și Marcel Ciolacu (24,1%).

De asemenea, procentele variază ușor când se iau în calcul doar cei care au declarat că vor participa sigur la vot: Geoană urcă la 19,1%, iar Ciolacu și Simion ating scoruri de 25,8% și respectiv 20,4%. Această poziționare face ca lupta pentru turul II al alegerilor prezidențiale din 2024 să fie extrem de strânsă.

Marcel Ciolacu (PSD)

 

Marcel Ciolacu (PSD)- 24,1%

 

 

[Sursa foto: Profimedia]

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Ultima discuție dintre Ioan Crișan și fiica lui. De ce s-au certat cei doi și ce a vrut să ascundă soția omului de afaceri- antena3.ro

Citeste si: Explozibilul care l-a ucis pe Ioan Crișan era militar. Frizerul care ar confecționat detonatorul a dat informații prețioase- wowbiz.ro

În ceea ce privește cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă participă sau nu la vot (78.1% din total eșantion, eroare 3,3%), procentele sunt următoarele:

  • Marcel Ciolacu (PSD)- 24,1%
  • George Simion (AUR)- 20,7%
  • Mircea Geoană (independent)- 18,1%
  • Elena Lasconi (USR)- 15%
  • Nicolae Ciucă (PNL)- 8,2%
  • Cristian Diaconescu (independent)- 5,1%
  • Kelemen Hunor (UDMR) – 3,8%
  • Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) – 1,9%
  • Ludovic Orban (PMP și FD) – 1,9%.
  • Ana Birchall (independent)- 0,9%.

Mircea Geoană (independent)

 

Mircea Geoană (independent) - 18,1%

 

 

[Sursa foto: Profimedia]

De asemenea, 0,4% spun că ar vota alt candidat.

Citește și: Începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2024. Cum arată buletinul de vot

Scenariile pentru turul al II-lea 

Scenariile pentru turul al II-lea din sondaj sugerează că Marcel Ciolacu ar câștiga împotriva oricărui contracandidat, cu excepția lui Mircea Geoană.

În cazul unui duel final între Ciolacu și Geoană, fostul secretar general adjunct NATO ar obține 55,6% din voturi, ceea ce i-ar asigura victoria. Acest rezultat indică o predispoziție favorabilă pentru Geoană, el fiind văzut de o parte semnificativă a electoratului drept un candidat capabil să atragă voturi inclusiv din afara nucleului său de susținători din turul I.

George Simion (AUR)

 

George Simion (AUR)- 20,7%

 

 

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Ce salariu avea Mircea Geoană la NATO. Suma colosală pe care o încasa lunar

Mobilizarea la vot

Un aspect crucial este mobilizarea la vot. Sondajul INSCOP indică un procent de 72% dintre respondenți care afirmă că se vor prezenta sigur la urne, ceea ce ar putea ridica prezența la vot în turul I la aproximativ 58,6%. În acest context, candidații cu un electorat stabil, dar nu neapărat numeroși, ca Mircea Geoană, depind de o mobilizare solidă pentru a-și maximiza șansele de a intra în turul al II-lea.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si