Pe data de 11 septembrie 2024, în Calendarul ortodox sunt pomeniți doi sfinți importanți: Sfânta Teodora din Alexandria și Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul.

Sfânta Teodora din Alexandria

Sfânta Teodora din Alexandria este o sfântă a cărei poveste de viață ne impresionează prin puterea pocăinței și a sacrificiului personal. Teodora era o femeie căsătorită care, după ce a căzut în păcatul adulterului, a conștientizat gravitatea greșelii sale și a decis să se dedice complet vieții monahale.

Într-un gest de smerenie și hotărâre, și-a tăiat părul și a îmbrăcat haine bărbătești, intrând într-o mănăstire de călugări sub numele de Teodor.

În mănăstirea Octodecatos, "Teodor" a uimit comunitatea monahală prin asceză, post și rugăciune. A fost recunoscut pentru viața sa exemplară, însă a fost acuzat pe nedrept de o tânără de moravuri îndoielnice că ar fi lăsat-o însărcinată. În loc să își apere numele, Sfânta Teodora a acceptat această acuzație falsă și a părăsit mănăstirea. A trăit timp de șapte ani în pustie, crescând copilul femeii care o acuzase, rugându-se neîncetat și biruind ispitele diavolului.

După acești ani de exil, starețul mănăstirii a decis să o primească înapoi în obștea monahală, unde și-a continuat nevoințele pentru încă doi ani. La moartea sa, frații din mănăstire au descoperit că "fratele Teodor" era de fapt o femeie. Îngerul Domnului i-a descoperit starețului adevărata identitate a Sfintei Teodora.

Soțul ei, profund impresionat de viața ei de pocăință, a ales să se retragă într-o chilie și să își dedice viața rugăciunii până la moarte.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Sfânta Sofia 2024: Pe ce dată se sărbătorește? Mesaje de La mulți ani!

Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul

Tot în ziua de 11 septembrie 2024, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește și pe Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, o figură smerită și plină de virtute. Eufrosin a trăit în secolul al IX-lea într-o mănăstire din Palestina, unde își îndeplinea ascultarea ca bucătar al comunității monahale. Deși ocupația sa era considerată umilă, viața lui plină de modestie și dragoste față de Dumnezeu a atras atenția divină, iar Dumnezeu a lucrat o minune prin el.

Un preot din mănăstire a avut o vedenie în care l-a văzut pe Eufrosin în Rai. Preotul l-a întrebat pe bucătarul Eufrosin cum ajunsese acolo și Eufrosin i-a răspuns cu smerenie că, prin marea bunătate a lui Dumnezeu, i s-a dat să locuiască în acel loc al aleșilor. Preotul, uimit de frumusețea Raiului, l-a întrebat pe Eufrosin dacă poate să îi ofere ceva din acele daruri cerești. Sfântul Eufrosin, cu generozitate, a cules trei mere dintr-un pom al Raiului și i le-a oferit preotului.

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu verigheta Iuliei Albu? Mihai Albu explică decizia surprinzătoare- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Când preotul s-a trezit din vedenie, a găsit cele trei mere în basmaua sa, exact așa cum i le dăduse Eufrosin. Aceste mere au fost considerate daruri divine și au fost împărțite credincioșilor pentru vindecare și binecuvântare. Prin această minune, Dumnezeu a arătat cât de prețioasă este viața plină de smerenie și ascultare, chiar și în cele mai simple ascultări, cum era cea de bucătar.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si