Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendar ortodox pe 18 septembrie 2024?

Află ce sărbătoare este în Calendar ortodox pe 18 septembrie 2024!

Andreea Stoica,

Calendar ortodox 18 septembrie 2024: Sfântul Eumenie

[Sursa foto: Doxologia / Patriarhia Română]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe data de 18 septembrie 2024, în Calendarul ortodox  este sărbătorit Sfântul Eumenie, Episcopul Gortinei.

Calendar ortodox 18 septembrie 2024: Cine a fost Sfântul Eumenie?

Sfântul Eumenie a trăit în secolul al VI-lea, într-o perioadă de mari frământări și nevoi spirituale, dar și de profunde transformări sociale și religioase. Încă din tinerețe, el a ales calea renunțării la cele lumești, împărțindu-și averea săracilor și dedicându-se vieții monahale. Hotărârea sa de a urma această cale a fost motivată de o dorință arzătoare de a-L sluji pe Dumnezeu și de a trăi conform învățăturilor creștine, depășind propriile nevoi și dorințe materiale.

Sfântul Eumenie a devenit un vas al harului divin, umplându-se de o lumină interioară atât de puternică, încât viața sa exemplară nu putea rămâne ascunsă de ochii celor din jur.

Asemeni versetului din Evanghelia după Matei: „Nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă” (Matei 5, 14), sfințenia sa s-a manifestat într-un mod evident și copleșitor. Oamenii au fost atrași de puritatea viețuirii sale, iar faima sa de om al rugăciunii și al faptei bune s-a răspândit repede.

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Este păcat să crezi în horoscop? Iată ce spun preoții

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

Datorită vieții sale exemplare și a iubirii de semeni, Sfântul Eumenie a fost ales episcop al Gortinei, o cetate importantă din insula Creta. În această calitate, el a continuat să propovăduiască Evanghelia, devenind un adevărat păstor spiritual al credincioșilor săi. Misiunea sa de răspândire a cuvântului lui Dumnezeu nu s-a limitat însă doar la Gortina. Înflăcărat de dragostea pentru Hristos, el a călătorit la Roma și în Tebaida Egiptului, vestind Evanghelia și întărind comunitățile creștine aflate acolo.

Sfântul Eumenie a fost recunoscut nu doar pentru predicile sale inspirate, ci și pentru minunile pe care le săvârșea. Era considerat „tatăl sărmanilor” și „bogăția nevoiașilor”, fiind mereu alături de cei în nevoie. I-a mângâiat pe cei întristați și a oferit alinare celor suferinzi. Prin rugăciunea sa puternică și credința sa neclintită, Sfântul Eumenie a fost vindecătorul multor bolnavi și eliberatorul celor posedați de duhuri rele.

Una dintre minunile remarcabile săvârșite de el a avut loc în Tebaida Egiptului, într-o perioadă de mare secetă. Prin rugăciunea sa stăruitoare, Sfântul Eumenie a adus ploaie, salvând astfel comunitățile afectate de lipsa de apă. De asemenea, el a îmblânzit un șarpe veninos care amenința locuitorii și a alungat demonii din cei posedați, eliberându-i de suferința lor.

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

Sfântul Eumenie și-a încheiat viața pământească în Tebaida, acolo unde a trăit ultimele sale clipe în rugăciune și slujire. Trupul său neînsuflețit a fost dus în Grecia, în Raxos, locul său de naștere, unde relicvele sale au rămas ca o binecuvântare pentru credincioși.

Sfântul Eumenie ne învață că adevărata putere nu vine din bogăție sau poziție, ci din comuniunea profundă cu Dumnezeu și din slujirea celor aflați în nevoie.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI