Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendar ortodox pe 24 septembrie 2024?

Află ce sărbătoare este în Calendar ortodox pe 24 septembrie 2024!

Andreea Stoica,

Ce sărbătoare este în Calendar ortodox pe 24 septembrie 2024?

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În calendarul ortodox, pe data de 24 septembrie sunt cinstiți doi sfinți importanți: Sfânta Muceniță Tecla, prima femeie martiră pentru Hristos, și Sfântul Siluan Athonitul, unul dintre cei mai mari sfinți din secolul XX.

Sfânta Muceniță Tecla

Sfânta Muceniță Tecla este considerată prima femeie care a suferit martiriul pentru Hristos și este socotită în Sinaxarele Bisericii Ortodoxe ca fiind „întocmai cu Apostolii”. S-a născut în cetatea Iconiu, din părinți păgâni, și era logodită cu un tânăr de neam bun, Tamir. În acest context, Tecla a intrat în contact cu Sfântul Apostol Pavel, care, împreună cu Varnava, a venit să predice Evanghelia în Iconiu.

Ascultând cuvântările lui Pavel timp de trei zile și trei nopți, Tecla a fost profund impresionată și s-a convertit la creștinism, alegând să ducă o viață de feciorie.

Această hotărâre a provocat furia mamei sale, care a încercat prin tortură și înfometare să o facă să renunțe la credință. Neizbutind, mama ei a cerut ca Tecla să fie arsă de vie, dar, prin voia lui Dumnezeu, flăcările nu au atins-o.

Sfânta Tecla a continuat să-l urmeze pe Sfântul Apostol Pavel la Antiohia, unde a trecut prin alte persecuții. A fost aruncată la fiare pentru că a refuzat o cerere în căsătorie, însă, și de această dată, animalele nu s-au atins de trupul ei.

După toate aceste încercări, Tecla s-a retras la Maloula, în Siria, unde a primit de la Dumnezeu darul vindecării bolnavilor. În acel loc sfânt, oricine venea cu credință primea tămăduire.

După ce a fost prigonită de vracii din Maloula, Sfânta Tecla s-a rugat pentru a scăpa de cei care o urmăreau. Ca răspuns la rugăciunile ei, stânca s-a despicat, devenind locul mormântului ei. Astfel, Sfânta Muceniță Tecla a rămas un model de credință și curaj, fiind prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 24 septembrie.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Ce înseamnă sărbătoare cu cruce roșie. Obiceiurile respectate cu strictețe de credincioși în aceste zile

Sfântul Siluan Athonitul

Tot pe 24 septembrie este prăznuit și Sfântul Siluan Athonitul, un mare părinte duhovnicesc din secolul XX, cunoscut pentru viața sa de nevoință și rugăciune profundă. Sfântul Siluan s-a născut în 1866, într-o familie de creștini evlavioși din Tambov, Rusia. În tinerețe, a dus o viață lumească, dar, după o mustrare puternică din partea Maicii Domnului, a hotărât să-și schimbe viața.

La vârsta de 26 de ani, a plecat la Sfântul Munte Athos, unde s-a călugărit la Mănăstirea Sfântul Pantelimon. Aici, și-a dedicat viața rugăciunii neîncetate și luptei împotriva gândurilor rele. Sfântul Siluan a trăit într-o continuă pocăință și smerenie, fiind învrednicit să primească multe daruri duhovnicești.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește și: Rugăciune puternică pentru liniște în familie. Cum e bine să te rogi pentru armonia ta și a celor dragi

Învățăturile și scrierile sale, concentrate pe iubirea de aproapele și smerenie, au avut un impact profund asupra lumii ortodoxe și nu numai. Viața și învățăturile sale sunt o inspirație pentru toți cei care caută o relație mai profundă cu Dumnezeu prin rugăciune și lepădarea de sine.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI