Pe 28 august, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Moise Etiopianul.
Cine a fost Sfântul Cuvios Moise Etiopianul?
De neam etiopian, Sfântul Moise a avut un parcurs de viață dramatic, trecând de la viața de talhar la cea de monah și, în cele din urmă, la sfințenie.
Sfântul Moise Etiopianul a început ca slujitor al unui politician, dar viața sa a luat o turnură neașteptată după ce a fost alungat din cauza nedreptăților sale. Pierzându-și poziția și fiind cuprins de furie și răzvrătire, Moise s-a alăturat unei cete de tâlhari, unde, cu timpul, a devenit chiar conducătorul acestora. Sub conducerea lui, banda de tâlhari a terorizat multe locuri, adunând averi ilicite și răspândind teroare.
Cu toate acestea, o mustrare profundă de conștiință l-a lovit pe Moise, determinându-l să renunțe la viața de tâlhar. A părăsit ceata de tâlhari și s-a retras într-o mănăstire, hotărât să își plângă păcatele și să își dedice restul vieții slujirii lui Dumnezeu. Cu toate acestea, viața monahală nu i-a adus imediat pacea sufletească. Sfântul Moise s-a confruntat cu o luptă aprigă împotriva demonilor desfrânării, care îi aduceau gânduri necurate și ispite puternice.
Lupta a fost atât de intensă, încât Moise a mărturisit fraților săi: „Atâta supărare am suferit de la războiul poftei trupești, încât puțin de n-am căzut din făgăduința monahicească”.
Totuși, după șase ani de luptă crâncenă, Sfântul Moise a fost vindecat în chip minunat de toate aceste ispite, dobândind pacea interioară și curăția inimii.
La bătrânețe, Moise Etiopianul a fost sfințit preot, însă viața sa a rămas marcată de umilință și pocăință.
El și-a prevăzut ceasul și felul morții, iar când mănăstirea în care trăia a fost amenințată de un atac al necredincioșilor, le-a spus ucenicilor săi să fugă pentru a-și salva viețile. Când aceștia l-au rugat să vină cu ei, Moise a refuzat, spunând că, din moment ce a fost tâlhar în trecut, este drept să își primească acum plata pentru păcatele sale, citând Scriptura: „Toți cei ce scot sabia de sabie vor pieri” (Matei 26:52).
Avva Moise a rămas în mănăstire împreună cu șase frați care nu au vrut să-l lase singur, și au fost cu toții uciși de tâlhari. Astfel, Sfântul Moise Etiopianul a trecut la cele veșnice la vârsta de 75 de ani, fiind considerat un martir al credinței.
Cuviosul Moise a lăsat în urmă nu doar o viață exemplară de pocăință, ci și învățături spirituale profunde. Când Sfinții Ioan Casian și Gherman l-au întrebat care este scopul ultim al vieții creștine, Avva Moise le-a răspuns că acesta este Împărăția cerurilor, dar că scopul imediat și indispensabil pentru a ajunge acolo este curăția inimii. El a subliniat importanța menținerii minții îndreptate spre acest scop, chiar și atunci când inima se abate de la calea dreaptă.