În Calendar ortodox, pe 8 august 2024, este sărbătorit Sfântul Emilian, episcopul cetății Cizicului, alături de alți sfinți.

Cine a fost Sfântul Emilian

Sfântul Emilian a fost episcop al cetății Cizicului în timpul domniei împăratului Leon Armeanul (813-820). În acea perioadă, împăratul a emis decrete care impuneau scoaterea icoanelor din biserici, în cadrul mișcării iconoclaste. Sfântul Emilian a refuzat să se supună acestor decrete, rămânând ferm în apărarea cinstirii icoanelor.

Datorită poziției sale neclintite, Sfântul Emilian a fost supus la chinuri grele și, în cele din urmă, a fost exilat. A petrecut cinci ani în surghiun, îndurând dureri și umiliri de nedescris pentru mărturisirea sa ortodoxă. În cele din urmă, a murit ca martir, alături de alți episcopi care au suferit pentru aceeași cauză.

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citește și: Rugăciune pentru ajutor imediat. La cine e bine să te rogi când treci prin momente de cumpănă

Calendar ortodox 8 august 2024: Ce sfinți mai sunt pomeniți în această zi?

În aceeași zi, sunt pomeniți și alți sfinți care au contribuit prin viața și martiriul lor la întărirea credinței ortodoxe:

Sfântul Miron, făcătorul de minuni, episcopul Cretei: Renumit pentru minunile sale și pentru viața sa sfântă, Sfântul Miron a fost un episcop dedicat și iubit de popor.

Sfântul Cuvios Părinte Teodor, egumenul de la Oronon: Teodor a fost cunoscut pentru viața sa monahală exemplară și pentru rolul său de lider spiritual în comunitatea monastică.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Sfinții Mucenici Elefterie și Leonid: Acești martiri au rămas neclintiți în credința lor în fața persecuțiilor, devenind exemple de curaj și devotament.

Cei Zece Sfinți Pustnici din Egipt: Acești pustnici au dus o viață de asceză și rugăciune în deșert, contribuind la tradiția monastică a Bisericii Ortodoxe.

Citește și: Rugăciune puternică de Sfântul Pantelimon pentru iertarea păcatelor. De ce este bine să te rogi în această zi de sărbătoare

Doi Sfinți Mucenici din Tir: Acești martiri au fost uciși pentru credința lor în Hristos, dând dovadă de o mare tărie spirituală.

Sfântul Mucenic Stirachie: Cunoscând suferințe pentru credința sa, Sfântul Stirachie este comemorat pentru devotamentul său.

Sfântul Mucenic Anastasie Bulgarul: Un alt exemplu de credință și curaj, Anastasie a suferit pentru a-și mărturisi credința în Hristos.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Sfântul Mucenic Triandafil Zagoreul: Triandafil a fost un martir care și-a dat viața pentru credință, lăsând în urmă un exemplu de neclintire în fața persecuțiilor.

Sursa: crestinortodox.ro

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si