Pe 20 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Teotim, episcopul Tomisului.

În această zi, creștinii au dezlegare la ulei și vin. Este cruce neagră în Calendarul ortodox.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Preacuviosul Teodor Trihina, Sfinții Mucenici Victor, Zotic, Zinon, Achindin, Chesarie, Severian, Hristofor, Teona și Antonin, Sfântul Mucenic Anastasie al Antiohiei, Sfântul Apostol Zaheu, Preacuviosul Atanasie și pe Preacuviosul Iosaf.

Cine a fost Sfântul Teotim? Este prăznuit pe 20 aprilie 2024 în Calendarul ortodox

Sfântul Teotim, episcopul Tomisului, a fost numit și „Teotim I”, „scitul” sau „fiolosoful”. El a fost un sfânt daco-roman din Dacia Pontică și a trăit în a doua jumătate a secolului al 4-lea.

Despre viața acestui sfânt s-au scris mai multe de-a lungul secolelor. Istoricul bisericesc Sozomen spunea că acest sfânt ducea o viață ascetică, purtând părul lung și se bucura de titlul de „filosof”. Sfântul Teotim era un om educat în filosofia monahală, dar și în cultura și filosofia greacă. Socrate a spus despre Sfântul Teotim că „era cunoscut de toți”, printre care împărați, episcopi, călugări, credincioși și barbari, „pentru evlavia și corectitudinea vieții sale”, conform crestinortodox.ro

sfantul teotim episcopul tomisului

Sfântul Teotim a fost daco-roman, conform Calendarului ortodox pentru 20 aprilie 2024.

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Citește și: Paștele Blajinilor în 2024: Ce semnifică, de fapt, această sărbătoare și pe ce dată are loc?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Împăratul Bizantin a auzit de Sfântul Teotim prin prisma prieteniei pe care o avea cu Sfântul Ioan Gură de Aur. Marele ierarh îi trimitea Sfântului Teotim călugări misionari pentru „nomazii sciți de la Istru”. 

În anul 400, Sfântul Teotim a participat la un sinod în Constantinopol, convocat de Sfântul Ioan Gură de Aur împotriva învățăturilor eretice ale episcopului Antonin al Efesului.

Invocarea numelui acestui sfânt la lucrările Sinodului 4 Ecumenic din 451 ca autoritate a credinței adevărate, reprezintă o referință foarte valoroasă pentru ortodoxia țării noastre.

Ce trebuie să știi despre pregătirea parastasului de 40 de zile?

Ce se pregătește pentru biserică la parastasul de 40 zile?

Parastasul de 40 de zile se face în scop simbolic, reprezentând momentul în care i se decide soarta credinciosului în viața de apoi și locul în care va rămâne până la următoarea judecată. La acest moment se face judecata sufletelui, iar cei apropiați decedatului iau parte la slujba dedicată parastasului de 40 de zile pentru a îi oferi acestuia sprijin, dragoste și căldură în drumul spre Dumnezeu.

Creștinii trebuie să știe că pentru parastasul de 40 de zile trebuie să ducă la biserică icoana de la înmormântare, vin roșu, lumânări, un colac mare și rotund și 2 prescuri, colivă și haine de pomană.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Izvorul Tămăduirii în 2024? Tradiții pentru această zi

parastas

Iată ce trebuie să ai în vedere la organizarea parastasului de 40 de zile.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Tradiția spune că la parastasul de 40 de zile se poate ridica crucea de piatră la cimitir, iar aceasta va fi sfințită de preot printr-o slujbă ținută la mormântul răposatului.

La cimitir trebuie duse un vas cu apă curată, busuioc, tămâie, lumânări, colivă și vin roșu.

La parastasul de 40 de zile credincioșii dau de pomană diverse mâncăruri, haine, încălțăminte sau obiecte de uz casnic, după ce au fost binecuvântate de preot. Vasele care se împart trebuie să fie 6, 12 sau 24.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si