Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox 24 aprilie 2024?
Pe data de 24 aprilie 2024, în Calendarul ortodox, îi sărbătorim pe Sfinții ierarhi mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș.
Pe 24 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îi celebrăm pe Sfinții ierarhi mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș.
Este cruce neagră în Calendarul ortodox.
În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Mucenic Sava Stratilatul, Sfânta Cuvioasă Elisabeta, Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin, Sfinții Mucenici Eusebie, Neon, Leontie și Longhin și pe Sfântul Mucenic Duca.
Sfinții ierarhi mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș sunt sărbătoriți pentru că au apărat credința ortodoxă și pentru că au întărit unitatea românilor în ceea ce privește credința în Hristos.
Sfântul Ierarh Ilie Iorest a fost mitropolitul Adealului între anii 1640-1643. El s-a născut în Țara Ardealului în jurul anului 1600, într-un sat, iar părinții lui au fost credincioși. Încă din copilărie el a intrat în obștea Mănăstirii Putna din Moldova unde a învățat caligrafie și tehnici de pictură pentru icoane. El a fost hirotonie arhiereu la Târgoviște, dar a stat și în scaunul mitropolitan din Alba Iulia. Principele de la acel timp, Gheorghe Rakoczi, i-a impus îndatorirea de a difuza un catehism calvin printre români, fapt pentru care a fost trimis în închisoare, unde a stat 9 luni.
După ce a fost eliberat, el a plecat la Mănăstirea Putna, unde a și murit.Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a născut în Transilvania, într-o familie de sârbi. El a trăit în părțile Ardealului, dar și în Țara Românească. El s-a călugărit la Târgoviște sub numele de Sava și a fost ales ca mitropolit al Transilvaniei în anul 1659, poziție în care a stat timp de 24 de ani. În anul 1680, Sfântul Sava Brancovici a fost întemnițat. Nu se știe când a murit, conform crestinortodox.ro
Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș s-a hirotonit cu ajutorul mitropolitului Dosoftei al Moldovei atunci când el era exilat la Joljiev în Polonia. Sfântul Iosif Mărturisitorul s-a împotrivit încercărilor de a atrage românii la biserica romano-catolică și a fost aruncat în închisoare. El a murit în jurul anului 1711.
„Pe sfinții lui Dumnezeu Ierarhi Iorest și Sava, trăitori cu adevărat ai smereniei călugărești și purtători ai darurilor cerești, care au pus credința cea dreptmăritoare mai presus de toate cele vremelnice și au îndurat chinuri și moarte pentru apărarea legii noastre strămoșești și pentru încurajarea poporului nostru dreptcredincios, cu laude să-i cinstim.
Voi, care ați odrăslit din Biserica dreptmăritoare din Transilvania și care acum vă bucurați de mărirea mucenicilor și a mărturisitorilor lui Hristos, primiți rugăciunea noastră și mijlociți pentru noi înaintea Bunului și Milostivului Dumnezeu, Celui în Treime preamărit. Ocrotiți, cu rugăciunile voastre, lumea care vă cinstește pe voi, ca pe niște stâlpi neclintiți ai dreptei credințe.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Rugați-vă Domnului ca să întărească unitatea și dragostea de credință dintre frați, să reverse harul păcii în inimile tuturor, să ferească turma credincioșilor de toată reaua întâmplare, ca într-un cuget și într-un glas să preamărim pe Cel ce este Dătătorul darurilor și Mântuitorul nostru.
Privegheați și vă rugați pentru noi ca, izbăviți fiind, prin mijlocirile voastre, de cursele celui rău, lupta cea bună a mântuirii să o ducem în toate clipele vieții noastre și să rămânem neclintiți în dreapta credință a moșilor și strămoșilor noștri.
Rugați-vă Domnului ca să trimită grabnicul Său ajutor tuturor celor dreptcredincioși, care aleargă la sprijinul vostru mijlocitor, în toate cererile pentru mântuire și pentru cele de folos în viața de acum și în cea viitoare, pentru ca fiecare din noi, dobândind cele ce sunt spre binele nostru, să mărim pe Preabunul Dumnezeu, Cel întreit închinat: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!” (sursa: EVZ)