Ce sărbătoare este în calendarul ortodox marți, 4 iunie 2024? Creștinii ortodocși o pomenesc în această zi pe Sfânta Cuvioasă Sofia. 

Citește și: ÎPS Calinic Argeșeanul, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, adus de urgență la Spitalul Floreasca din București. "Urmează să fie operat"

Sfânta Cuvioasă Sofia este ocrotitoarea orfanilor și a celor nevoiași, ea este sărbătorită în data de 4 iunie, spre deosebire de Sf.

Mucenică Sofia, care este pomenită în septembrie.

Sfânta Cuvioasă Sofia și-a vândut din tot ceea ce avea, chiar dacă nu era prea mult nici pentru ea, pentru a ajuta pe orfani, pe văduve și pe cei asupriți.

În acest fel, hrana ei cea de toate zilele era compusă doar din pâine și apă.

Tot pe data de 4 iunie creștinii ortodocși din România mai fac pomenirea:
- Sfinților Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculitel
- Sfântului Mitrofan, primul patriarh al Constantinopolului;
- Sfântului Mucenic Ioan, egumenul Mănăstirii Monagria;
- Sfântului Cuvios Alonie;
- Sfintelor Maria și Marta, surorile lui Lazăr.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox marți, 4 iunie 2024

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox marți, 4 iunie 2024

[Sursa foto: Doxologia]

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Sofia

Sfânta Sofia s-a născut în Aenus, Rhodope, și era mama a șase copii. Deși ocupată cu grijile și datoriile acestei lumi, a ținut poruncile Domnului și a trăit o viață plină de virtute.

După ce i-au murit copiii, a devenit mamă pentru orfani și a ajutat pe văduve. Și-a vândut avuțiile și a dat banii săracilor.

Sfânta Sofia a dus o viață de austeritate, hrănindu-se doar cu pâine și apă. Avea neîncetat pe buze psalmii regelui profet David și lacrimi curgeau fără încetare din ochii ei. Prefera să se lipsească pe sine de cele necesare, decât să lase pe un sărac să plece din casa ei cu mâinile goale.

Prin smerenia ei și dragostea față de săraci, Dumnezeu a binecuvântat-o pe Sfânta Sofia în felul următor.

În casa ei era un butoi cu vin, pe care îl păstra pentru săraci. Ea a remarcat că oricât ar fi luat din butoi acesta rămânea plin. Dar imediat ce a povestit cuiva despre această minune și a slăvit pe Dumnezeu, butoiul s-a golit.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

Sfânta Sofia s-a întristat, crezând că vinul s-a sfârșit din cauza caracterului său nedemn. De aceea, a sporit nevoințele sale ascetice, până la a-și pune în pericol sănătatea.

Simțindu-și sfârșitul aproape, ea a primit tunderea în monahism.

Sfânta Sofia a adormit întru Domnul la vârsta de 53 de ani, potrivit Doxologia.ro.

Sfinții mucenici de la Niculițel

Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel (jud.Tulcea) sunt prăznuiți și ei pe 4 iunie. Acești sfinți fac parte din grupul celor 36 de mucenici care au pătimit pe pământul țării noastre, în vechiul Noviodunum, Isaccea de astăzi, în perioada 319-324, când domnea împăratul Liciniu.

Potrivit altor cercetători, Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel au pătimit fie în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), fie în jurul anilor 370-372, pe vremea domniei regelui got Athanaric.

Trupurile acestor mucenici au fost depuse într-o criptă din Niculițel, pe teritoriul țării noastre. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si