Pe 1 august 2024, în calendarul ortodox se sărbătorește Scoaterea Sfintei Cruci.

Calendar ortodox 1 august 2024: Ce semnificația are sărbătoarea numită Scoaterea Sfintei Cruci?

Scoaterea Sfintei Cruci este o sărbătoare deosebită în calendarul ortodox și reprezintă o celebrare a biruinței creștinilor asupra celor care nu respectă această religie. Această tradiție, de o mare încărcătură spirituală, a fost stabilită în urma unei victorii comune repurtate de ortodocșii greci și ruși.

Sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci a fost instituită la dorința comună a ortodocșilor greci și ruși, pentru a celebra biruința simultană pe care au avut-o rușii asupra bulgarilor și grecii asupra sarazinilor. Acest eveniment important a fost marcat de o procesiune solemnă în care lemnul Sfintei Cruci era scos din Palatul Imperial din Constantinopol și purtat până la catedrala Sfânta Sofia.

Citește și: Mesaje pentru 1 August 2024: Urări frumoase pentru ultima lună de vară

Procesiunile din vechiul Constantinopol

Începând cu data de 1 august, lemnul Sfintei Cruci era purtat într-o procesiune grandioasă prin străzile vechiului Constantinopolului, pornind de la Palatul Imperial și ajungând la catedrala Sfânta Sofia. Această procesiune avea un rol protectiv, menită să-i apere pe creștini de suferințe și boli.

Între 1 și 15 august, se desfășurau diverse procesiuni prin oraș, în cadrul cărora Sfânta Cruce era purtată prin locurile publice și sfințite apele.

Această practică avea rolul de a aduce binecuvântarea divină și de a proteja comunitatea de epidemii și alte nenorociri.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș. Preşedintele Consiliului Județean: Focarele fumegânde sunt aproape de lichidare- antena3.ro

Citește și: Ce rugăciuni se citesc în postul Adormirii Maicii Domnului pentru sănătate. Sunt de mare ajutor

Scoaterea Sfintei Cruci nu era doar o ceremonie de celebrare a unei victorii, ci și un simbol al biruinței spirituale asupra răului. Prin aceste procesiuni, credincioșii își exprimau credința în puterea protectoare a Sfintei Cruci și își reînnoiau angajamentul față de valorile creștine.

Această sărbătoare subliniază importanța Sfintei Cruci în viața creștinilor ortodocși, ca simbol al jertfei lui Hristos și al victoriei vieții asupra morții. Slujbele și rugăciunile din perioada 1-15 august erau momente de profundă reflecție și întărire spirituală pentru comunitatea ortodoxă.

Sursa: crestinortodox.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si