Pe 1 iulie 2024, în Calendarul ortodox sunt sărbătoriți Sfântul Leontie de la Rădăuți.

Calendarul ortodox 1 iulie 2024: Cine a fost Sfântului Leontie de la Rădăuți?

Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți s-a născut la începutul secolului al XIV-lea. De tânăr, a simțit chemarea către o viață dedicată lui Dumnezeu și a intrat în monahism la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți, unde a primit numele Lavrentie.

Aspirațiile sale spirituale l-au condus curând către o viață de sihăstrie, astfel că s-a retras din comunitatea monahală pentru a-și construi un schit, cunoscut mai târziu sub numele de "Schitul lui Lavrentie".

Pravila pe care Sfântul Leontie a stabilit-o pentru obștea schitului său reflecta o disciplină riguroasă și un devotament profund față de rugăciune și meditație. Monahii de aici aveau o singură masă pe zi, la asfințitul soarelui, cu excepția zilelor de sărbătoare. Somnul era limitat la trei-patru ore pe noapte, iar de la miezul nopții până dimineața, privegherile se desfășurau în biserică, conform rânduielii Sfântului Munte și tradiției pustnicești. Schitul lui Lavrentie s-a aflat în locul unde astăzi se află satul Laura, comuna Vicovu de Sus, județul Suceava.

Potrivit unor istorici, Sfântul Leontie a devenit episcop de Rădăuți în timpul domniei lui Alexandru Vodă cel Bun. Spre bătrânețe, însă, a ales să se retragă din scaunul episcopal, preferând să-și dedice ultimele clipe ale vieții rugăciunii și meditației.

Zaharia Kopistenski, cel care i-a scris viața, îl numește "făcător de minuni”, subliniind harul deosebit de care se bucura Sfântul Leontie. Tradiția afirmă că acesta a fost duhovnicul Sfântului Daniil Sihastru, un alt mare sfânt al Moldovei.

Sfântul Leontie a fost înmormântat inițial în biserica de lemn a schitului său. Datorită cinstirii sfintelor sale moaște de către credincioși, acestea au fost mutate ulterior în Catedrala din Rădăuți. În anul 1639, o ceată de răufăcători a jefuit orașul Rădăuți.

Tradiția ne spune că monahii, aflând de venirea tâlharilor, au ascuns moaștele sfântului chiar sub locul unde erau depuse, în naos, în fața tabloului votiv al ctitorilor mănăstirii.

Citește și: Rugăciune puternică înainte să călătorești cu avionul. Cum să te rogi pentru toată familia

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cercetările arheologice efectuate între anii 1974-1977 au scos la iveală moaștele Sfântului Leontie. În anul 1991, acestea au fost așezate într-o raclă pentru a fi cinstite de credincioși. În ședința sinodală din 20 iunie 1992 s-a hotărât canonizarea oficială a Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți. Praznuirea sa se face în fiecare an pe 1 iulie.

Calendar ortodox iulie 2024

Calendar ortodox iulie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Rugăciune scurtă sau Troparul Sfântului Leontie de la Rădăuți

Cu ostenelile nevoințelor duhovnicești toată viața ți-ai petrecut-o si, primind vrednicia arhieriei, cu smerenie si cu frica de Dumnezeu ai slujit Biserica lui Hristos, pe Care roagă-L, Sfinte Ierarhe Leontie, să mântuiască sufletele noastre.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii

Tot pe 1 iulie 2024, Biserica mai face pomenirea:

- Sfinților Mucenici, doctori fără de arginti, Cosma si Damian;

- Cuviosului Petru, patriciul;

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

- Sfântului Mucenic Potit, pruncul;

- Sfântului Mavrichie.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si