Pe 1 septembrie 2024, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, precum și începutul anului bisericesc.

Cine a fost Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul?

Canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 2008, Dionisie Exiguul este recunoscut pentru contribuțiile sale remarcabile la dezvoltarea calendarului creștin și la răspândirea teologiei răsăritene în Occident.

Cea mai notabilă contribuție a Sfântului Dionisie Exiguul este introducerea sistemului de numărare a anilor „după Hristos”, sistem pe care îl folosim și în prezent.

Într-o epocă în care se folosea calendarul lui Dioclețian, Dionisie a propus o schimbare radicală: a stabilit ca punct de referință pentru numărarea anilor momentul Întrupării Domnului. Astfel, el a propus anul 753 ab urbe condita (de la fondarea Romei) ca anul Întrupării, inaugurând astfel era creștină.

Citește și: Pe ce dată pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025

Această idee revoluționară a fost adoptată în Italia în 527, apoi s-a răspândit treptat în Franța, Anglia și ulterior în întreaga lume creștină. Deși calculul său conținea o mică eroare, importanța acestui sistem a fost enormă, influențând profund modul în care este percepută istoria timpului în cultura occidentală.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: „Zeului Haosului”, un asteroid gigant de mărimea unui „ucigaș de orașe” ar putea să lovească Pământul. Când va trece pe lângă noi- antena3.ro

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Ce înseamnă ”Exiguul”?

Dionisie și-a ales singur numele de „Exiguul” sau „cel Mic”, un gest de profundă smerenie care reflectă caracterul său modest, în ciuda realizărilor sale academice și spirituale impresionante. Născut în jurul anului 470 în Scythia Minor (Dobrogea de astăzi), Dionisie a intrat de tânăr în viața monahală și a studiat în una dintre școlile mănăstirești din regiune. În timpul peregrinărilor sale, a ajuns în Orient, însă din cauza controversei monofizite, s-a stabilit la Constantinopol și apoi la Roma.

În Italia, a lucrat sub ascultarea a zece papi, traducând opere ale scriitorilor și Părinților Bisericii din Orient, precum Chiril al Alexandriei și Grigorie de Nysa, în limba latină. Astfel, el a jucat un rol esențial în transmiterea teologiei răsăritene către lumea latină, unificând învățăturile creștine și facilitând dialogul dintre diferitele tradiții bisericești.

Alături de realizările sale în domeniul calendaristic, Dionisie Exiguul a fost un remarcabil traducător și colecționar de canoane bisericești. El a tradus și a organizat canoanele stabilite la diferitele sinoade și concilii, contribuind astfel la consolidarea disciplinei bisericești în Occident. Munca sa de traducere a fost atât de apreciată încât Casiodor, unul dintre marii învățați ai vremii, a descris profundul său talent lingvistic și devotamentul său față de Dumnezeu.

Citește și: Rugăciune către Maica Domnului pentru sănătate. Cuvintele puternice pe care să le rostești

Dionisie Exiguul a trăit o viață dedicată rugăciunii, studiului și slujirii Bisericii. A trecut la cele veșnice în jurul anului 545-550, în Vivarium, Italia, lăsând în urmă o moștenire spirituală și intelectuală de neprețuit. Casiodor l-a caracterizat ca fiind un model de simplitate, înțelepciune și echilibru sufletesc, un om care a reușit să combine viața monahală cu activitatea intelectuală de înaltă clasă.

Citeste si: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”- kfetele.ro

Citeste si: De ce a murit Michaela DePrince, dansatoarea celebră a lui Beyonce, la doar 29 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Un hoț s-a dat drept manechin și a stat ore în șir în vitrina unui magazin cu o geantă în mână ca să poată fura după închidere- antena3.ro

Pomenirea Sfântului Dionisie Exiguul coincide cu începutul noului an bisericesc, care începe pe 1 septembrie și se încheie pe 31 august. Potrivit tradiției iudaice, în această zi Dumnezeu a început crearea lumii, iar mai târziu, tot pe 1 septembrie, Mântuitorul a început propovăduirea Evangheliei.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si