În Calendar ortodox, pe 10 august 2024, este sărbătorit Sfântul Lavrentie.

Calendar ortodox 10 august 2024: Cine a fost Sfântul Lavrentie?

Sfântul Lavrentie, arhidiaconul Episcopului Sixt, a trăit în secolul al III-lea, o perioadă marcată de intense persecuții împotriva creștinilor. Curajul și devotamentul său față de credință l-au transformat într-un martir venerat de Biserică și într-un exemplu de sacrificiu suprem pentru credința creștină.

Când Episcopul Sixt și doi dintre diaconii săi, Felicissimus și Agapitus, au fost arestați pentru credința lor, Lavrentie a fost copleșit de durere și și-a exprimat dorința de a-și urma părintele spiritual în încercarea ce îi aștepta. „Unde mergi, Părinte, fără fiul tău? Unde grăbești, Preasfințite, fără al tău arhidiacon?” a întrebat Lavrentie. Răspunsul Episcopului Sixt a fost profetic: „Nu fiule, nu te părăsesc, dar lupte încă și mai mari te așteaptă. Noi, ca bătrânii, ne-am angajat într-o luptă ușoară. Dar pe tine, tânăr viguros, te așteaptă o victorie și mai plină de glorie asupra tiranului. Nu mai plânge. Peste trei zile Diaconul îi va urma Preotului”.

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Maria? Mesaje cu La mulți ani!

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

După arestarea Episcopului Sixt, Lavrentie a decis să vândă vasele bisericii și să împartă banii săracilor. Acest gest a fost nu doar un act de caritate, ci și o demonstrație a valorilor creștine de sacrificiu și generozitate.

Când Episcopul Sixt era dus spre execuție pe Via Appia, Lavrentie i-a ieșit în cale și i-a strigat: „Nu mă lăsa, Părinte Sfânt, pentru că am împărțit deja comorile pe care mi le-ai încredințat”. Aceasta a atras atenția soldaților, care l-au arestat imediat și l-au somat să dezvăluie împăratului comorile Bisericii.

În închisoare, Sfântul Lavrentie a continuat să-și manifeste credința prin fapte minunate. A vindecat un orb pe nume Lucillus și l-a botezat, atrăgând astfel atenția temnicerului Hippolytus, care, impresionat de miracol, a cerut și el botezul și a devenit creștin. Din nefericire, Hippolytus a fost și el martirizat pentru credința sa, la 13 august.

Refuzând să se închine idolilor, Lavrentie a fost supus unor torturi crude. A fost întins pe un grătar deasupra unor cărbuni aprinși, dar, în loc să se plângă, el a răspuns cu curaj: „Eu mă dau ca jertfă plăcut mirositoare singurului Dumnezeu adevărat, pentru că jertfa ce se cuvine lui Dumnezeu este o inimă înfrântă și smerită” (Psalmii 50:18). În fața soldaților care întețeau focul, Lavrentie le-a spus: „Învață că acest jăratec mă răcorește dar pe tine te va chinui veșnic. Acum că sunt ars pe o parte, întoarce-mă pe partea cealaltă!”. După ce a fost întors, el a rostit o ultimă rugăciune: „Mulțumesc Ție, Iisuse Hristoase, pentru că m-ai învrednicit să intru pe porțile Împărăției Tale”, apoi și-a dat duhul.

Citește și: Rugăciune pentru ajutor imediat. La cine e bine să te rogi când treci prin momente de cumpănă

În iconografie, Lavrentie este adesea reprezentat cu o cădelniță cu jăratic în mână, înmiresmând Biserica lui Hristos, o imagine care subliniază rolul său de purtător de lumină.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Sursa: crestinortodox.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si